Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > La sostenibilitat ambiental a festivals i mostres de cinema

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Presentació Lídia Hinojo_Manresa
Presentació Oliver i Roser_sostenibilitat festivals

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
SOSTENIBILITAT AMBIENTAL

JORNADA

La sostenibilitat ambiental a festivals i mostres de cinema

22 jun 2022 09:30-14:00   Sala d'actes Santa Mònica

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), i la col·laboració de Catalunya Film Festivals (CFF), organitza una jornada adreçada a festivals i mostres de cinema des de la mirada de la gestió ambiental, amb recomanacions, casos de bones pràctiques i una taula rodona per parlar d’experiències en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental. 

 

Els festivals i mostres de cinema ocupen una posició privilegiada i actuen de nexe entre els diferents agents de la indústria audiovisual, creadors, mitjans de comunicació i públic. Conscients de la seva responsabilitat, volen assumir també un compromís en la lluita contra l’emergència climàtica, i contribuir en la construcció d’una  indústria ambientalment sostenible. L’organització d'un festival o mostra de cinema genera també impactes a nivell ambiental i pot ser una oportunitat per poder desenvolupar una estratègia de sostenibilitat i contribuir també, d’aquesta manera, a la reducció d’emissions i a la mitigació del canvi climàtic.

 

En aquest sentit, l’objectiu d’aquesta jornada és posar les bases per poder aplicar criteris de sostenibilitat ambiental en l’organització i en els processos de treball  dels festivals i mostres de cinema. S’adreça, doncs, a professionals del sector  que vulguin millorar la gestió ambiental del seu esdeveniment i començar a treballar en el seu propi pla de sostenibilitat. 

 

Aquesta jornada forma part d’un mòdul  de tres formacions adreçades al sector  audiovisual: productores, festivals de cinema i sales d’exhibició i s’emmarca dins el Pla_C* Cultura pel Clima, un full de ruta adreçat a les empreses del sector cultural,  articulat en 3 eixos estratègics, 16 línies d’actuació i 37 accions que es desplegaran entre el 2022 i el 2024. El pla vol acompanyar la transformació del sector cap a un model més sostenible i promoure també la capacitat de la cultura d’inspirar un canvi en la ciutadania. 

 

PROGRAMA

 

9.30h

 

Benvinguda i presentació de la jornada a càrrec d'Edgar Garcia, director de l’Àrea de Desenvolupament i Transformació Empresarial, i Francisco Vargas, director de l'Àrea de l'Audiovisual de l'ICEC

9.40h

 

 

 

Presentació del programa i continguts de la jornada

A càrrec d’Oliver Lupiañez, responsable de sostenibilitat @ K is for Knowledge i Roser Canela, responsable de producció sostenible a ITV Studios, Global.

9.45h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esdeveniments sostenibles, gestió ambiental i “check list”

Oliver Lupiañez

 

Breu introducció a la sostenibilitat ambiental, principals conceptes i objectius. Explicarem les diferents categories que s’han de tenir en compte per identificar els impactes ambientals més significatius dels festivals i mostres de cinema. Aquests paràmetres ens ajudaran a dissenyar un pla de sostenibilitat ambiental i un full de ruta, amb accions per acostar la mirada ambiental a l’organització dels festivals i mostres de cinema, en tots els seus processos: preparació, jornades de projecció i activitats paral·leles.

11.00h

 

 

 

 

 

 

 

 

La petjada de carboni d’un esdeveniment cultural

Roser Canela

 

El càlcul de la petjada de carboni de la nostra activitat ens permetrà entendre millor el nostre impacte ambiental i poder definir, de manera més acurada, estratègies de reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Amb la participació de:

 

Lídia Hinojo, gerent de la Fira Mediterrània de Manresa

11.30h

Pausa-Cafè

12.00h

 

 

 

 

 

 

 

Oportunitats de patrocini

Roser Canela

 

Abordarem quines oportunitats i avantatges poden tenir els festivals i mostres de cinema que incorporin la sostenibilitat ambiental en la seva estratègia de patrocini.

Amb la participació de:

 

Albert Bocchetto, director associat del Primavera Sound (per confirmar) 

12.30h

 

 

 

 

 

 

 

Taula rodona per parlar d’eines, processos de treball i estratègia de sostenibilitat ambiental amb:

 

Elena Subirà i Roca, relacions institucionals i fundraising al DocsBarcelona

Mònica Garcia i Massagué, directora de la Fundació Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

 

Moderació a càrrec de Roser Canela i Oliver Lupiañez

13.30h Torn obert de preguntes 
14.00h Tancament

 

PONENTS

Roser Canela, responsable de producció sostenible a ITV Studios (Global).
Roser Canela-Mas ha treballat en producció i direcció de televisió i cine internacionalment. El 2016 va completar una llicenciatura en Gestió de la sostenibilitat i el medi ambient (2013-2016) a la Universitat de Leeds (Regne Unit), donant-li els coneixements i l'experiència addicionals per assessorar produccions sobre com calcular i reduir el seu impacte mediambiental. La Roser ha treballat a Albert (2016-2022), inicialment el seu rol consistia en educar produccions angleses a mesurar, entendre i reduir la seva petjada ecològica. Des del maig del 2022 la Roser treballa a ITV Studios (Global), on és l’encarregada que totes les productores del grup audiovisual arreu del món entenguin el seu impacte mediambiental, a l'hora que el redueixin i introdueixin contingut editorial que inspiri les audiències a considerar opcions més sostenibles en el seu dia a dia. 
Oliver Lupiañez, responsable de sostenibilitat @ K is for Knowledge
Professional de la producció audiovisual.  Amb el carreg de Production Manager durant més de 15 anys  en el sector, la majoria d’ells en projectes publicitaris. El 2019, i després d’haver cursat un Postgrau de Comunicació i Educació Ambiental a la Universitat de Barcelona, decideix  acostar la sostenibilitat a les produccions amb la creació d’un nou servei d’ecoassistència per rodatges, Waste Management On Set, amb l’objectiu de reduir i monitorar els residus generats a una producció, i finalmente, ampliant els serveis amb l’assessorament a productores que volen introduir estratègies de  sostenibilitat a les seves produccions o productores, i a través del nou projecte K is for Knowledge.

 

Elena Subirà i Roca, relacions institucionals i fundraising al DocsBarcelona
Llicenciada en Humanitats i Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i graduada en Direcció Estratègica de la Comunicació per ESADE. Forma part del festival des de fa 19 anys, on ha sigut també responsable global del projecte, de l’àrea de comunicació i marketing i supervisora del seu procés d’expansió a Llatinoamèrica. És membre de l’Acadèmia Europea de Cinema i ha format part dels comitès de selecció de diversos premis, subvencions i ajuts, a més d’assessorar diverses institucions públiques i fer de jurat en nombrosos festivals de cinema nacional i internacional. Imparteix el Mòdul de Promoció del Màster en Producció Executiva Audiovisual de la Universitat Ramon Llull – Blanquerna. Actualment ocupa la presidència de PANTALLA, Federació estatal de festivals de cinema.
Mònica Garcia i Massagué, directora de la Fundació Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
Dirigeix l’entitat gestora del primer festival de cinema fantàstic del món i la manifestació cultural amb més ressò mediàtic de Catalunya, activitat que compagina amb la docència universitària, sent codirectora del Màster de Cinema Fantàstic de la UOC, i l’escriptura. Disposa de més d’una dotzena de títols publicats de caràcter divulgatiu. Es va llicenciar en Ciències de la Comunicació i en Publicitat i Relacions Públiques. A més, és investigadora del Doctorat d’Enginyeria Multimèdia i actualment treballa en una tesi sobre festivals de cinema i màrqueting cinematogràfic.

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?