Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Programació d’una exposició d’art contemporani: del projecte a l’acció

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Enllaços d'interès
Model de contracte

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
GESTIÓ EMPRESARIAL

SESSIÓ

Programació d’una exposició d’art contemporani: del projecte a l’acció

21 nov 2022, 25 nov 2022 10:00-14:00   EN LÍNIA / Roca Umbert (Granollers)

Dins els marc del Pla d'impuls de les Arts Visuals, l'Institut Català de les Empreses Culturals, la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques i la Plataforma d’Arts Visuals de Catalunya organitzen un mòdul formatiu adreçat a les professionals de les arts visuals que té com a objectiu afavorir la millora de la qualitat en la gestió de projectes i alhora afavorir i promoure les bones pràctiques en tots els processos de gestió i consecució.

 

Programació d’una exposició d’art contemporani: del projecte a l’acció és un contingut formatiu de vuit hores de durada (en 2 sessions) que oferirà exemples pràctics sobre com organitzar una exposició d’art contemporani pel que fa als aspectes següents: definició i disseny del projecte; planificació; protocols que s’han de seguir; gestió documental i administrativa; relació amb els agents principals (artistes) i externs (tècnics) que hi intervenen; comunicació del projecte, i disseny del programa d’educació i de creació de nous públics.

 

A través d’exemples de casos pràctics, es donaran a conèixer les particularitats de les programacions d’exposicions d’art contemporani i s’oferiran les pautes que cal seguir per resoldre cada casuística. La formació es farà en un format participatiu i en un entorn de treball comú per afavorir el diàleg i la interacció.

 

Objectius

  • Oferir eines i recursos per a programadors municipals d’art contemporani en el disseny i la producció d’exposicions: de la idea o el projecte a la realització física.
  • Conèixer les peculiaritats de l’art contemporani: disciplines i llenguatges, relació amb l’espectador i la institució artística, i especificitats temporals i espacials.
  • Fomentar les bones pràctiques professionals en la consecució dels projectes tenint en compte els diferents codis ètics existents.
  • Fomentar la cooperació territorial i la xarxa entre professionals de diferents municipis i entorns.

 

Proposta plantejada amb dues dinàmiques de dos dies: una de teòrica i virtual, i una de pràctica i vivencial.

 

Formació adreçada a tècnics municipals que estiguin al càrrec de les programacions de centres d’art o sales d’exposicions de titularitat pública o privada.

 

Programa dilluns 21 de novembre (formació en línia) 

 

10.00 - 10.10 h           Benvinguda i presentació de la sessió

 

10.10 - 11.30 h           Primera part

  • Breu introducció a les tipologies d’exposició pel que fa a qüestions tècniques: individual, col·lectiva, producció o col·lecció.
  • Conceptualització de l’exposició i variables que cal tenir en compte: tema, idea, obra i procés.
  • Metodologia, conceptualització, planificació i procediments per al disseny d’una exposició d’art contemporani segons el tipus d’exposició.
  • La figura del comissari i de l’artista: contractes, encàrrec, honoraris i codi de bones pràctiques.
  • Relació amb l’obra: sol·licituds de préstec, transports, assegurances, informes de condició i elements de presentació i interacció. Adequació dels espais. Condicions d’acollida i exhibició.

 

11.30 - 11.50 h           Pausa

 

11.50 - 13.50 h           Segona part

  • Disseny i planificació temporal de les diferents fases: sol·licitud d’obra, disseny d’espai i circulació, necessitats tècniques, transport, revisió de l’estat i condició, ubicació (elements de seguretat i avaluació de riscos). Assegurança.
  • Elements de comunicació i interpretació: textos de la sala (introducció, cartel·les, fulletó, etc.), comunicació fora de la sala (web, xarxes, premsa, etc.), comunicació en paper o en format digital, seguiment de la premsa o comunicat de premsa. Difusió.
  • Exemples pràctics sobre programes de fidelització i captació de públics en art contemporani.
  • Programa educatiu i de mediació. Permeabilització del projecte al municipi. Agents activadors del nostre programa. Complicitats i reptes.

 

13.50 - 14.00 h           Torn de preguntes i cloenda

 

 

 

 Programa  divendres 25 de novembre (formació presencial a Roca Umbert, Fàbrica de les Arts. Granollers)

 

 

Per assistir a aquesta sessió cal que us hi inscriviu aquí (places limitades!)

 

Visita guiada i comentada als espais del Festival Panoràmic de Granollers.
.

Hem programat una visita in situ al festival amb l’objectiu de conèixer de primera mà tot el que s’haurà tractat en la jornada teòrica. Veurem exemples de com hem resolt diversos escenaris artístics, quins plantejaments hem desenvolupat, quins materials hem utilitzat, quins recursos humans i tècnics hem fet servir, com ho hem comunicat, etc. Aquestes dinàmiques ens serviran per afrontar, sense por, els nostres projectes d’art contemporani.

Punt de trobada: Roca Umbert, Fàbrica de les Arts
 

10.00 - 10.10 h           Benvinguda al punt de trobada

 

10.15 - 11.30 h           Inici de la ruta del festival

Dins el complex Roca Umbert, Fàbrica de les Arts, visitarem els espais següents: Dents de Serra, Espai d’Arts, Biblioteca, Espai Carrer i La Tèrmica.

 

11.30 - 11.50 h           Pausa

 

11.50 - 13.40 h           Continuació

Visitarem el Museu de Granollers, L’Adoberia i el Cinema Edison.

 

13.40 - 14.00 h           Retorn a Roca Umbert i cloenda

 

 

 

FORMADOR

Albert Gusi

artista visual, director del Festival Panoràmic de Granollers i del festival NYS Polígon Arts. Director de Grisart Escola Internacional de Fotografia. Membre de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) i vocal de cultura i comunicació del Centre Excursionista de Catalunya (CEC). Implicat en el teixit associatiu del seu poble. 

En col·laboració

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?