Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > EL MISTERI DELS PÚBLICS. Trobada d’educació, mediació i treball amb públics en les arts visuals

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Doc. Javier Laporta

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

El misteri dels públics (Part 1)

El misteri dels públics (Part 2)

El misteri dels públics (Part 3)

El misteri dels públics (Part 4)

El misteri dels públics (Part 5)

El misteri dels públics (Part 6) de SDE ICECPROhace 4 díasmás

MÀRQUETING I COMUNICACIÓ

JORNADA

EL MISTERI DELS PÚBLICS. Trobada d’educació, mediació i treball amb públics en les arts visuals

4 feb 2016 09:15-14:30   Auditori del MACBA

El Departament de Cultura, de la mà del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i l’Àrea de Públics de la Direcció General de Creació i Empreses Culturals, i en col·laboració amb Experimentem amb l’ART, organitza la jornada “El  misteri dels públics”, per repensar i debatre l’educació, la mediació i el treball amb públics en l’actualitat en l’àmbit de les arts visuals.

 

Molts processos artístics i educatius exploren les nombroses potencialitats de la relació amb l’altre. Reflexionar entorn de si el sistema de les arts necessita relacionar-se amb la ciutadania, pot obrir un debat incòmode i alhora decisiu per repensar quin paper exerceixen les institucions culturals en l’àmbit de l’art, la mediació i l’educació. Aquesta responsabilitat es presenta més compartida entre la institució, l’artista i l’educador, i s’expandeix als diversos públics, en el moment que reclamem a la institució que reformuli les seves competències.

 

OBJECTIUS

  • Debatre entorn de l’educació, la mediació i el treball amb públics en l’actualitat.
  • Conèixer nous models de treball cultural que activin projectes de participació de públics o context o d’acció comunitària. De la gestió d’audiències a la mediació de públics.
  • Entendre les pràctiques artístiques contemporànies com a eina educativa i educadora.
  • Detectar on se situen les pedagogies i les pràctiques actuals.
  • Defensar el coneixement artístic com a bé públic amb moltes possibilitats transformadores socials i culturals.
  • Reconèixer nous models de perfils professionals del treball cultural.

 

JORNADA ADREÇADA A

  • Tècnics o programadors d’activitats d’educació o difusió de les arts visuals de centres municipals d’iniciativa privada.
  • Educadors que estiguin treballant o vulguin fer-ho en centres, espais i projectes artístics.
  • Docents que utilitzen o volen utilitzar l’art i els processos de creació contemporània com a eina educativa.
  • Estudiants d’art, creadors i/o treballadors culturals i altres persones interessades que vulguin aproximar-se a nous formats de mediació i que vinculen pràctiques artístiques, educatives, institucions i territori.

 

 

9.15 - 9.30 h   Inscripcions

 

9.30 - 9.45 h   Obertura de la jornada a càrrec d' Edgar Garcia, director del Àrea d' Empresa de la Direcció general de creació i empreses culturals, Silvia Duran, directora de l'Àrea de públics de la Direcció general de creació i empreses culturals, Dolors Juarez codirectora d’Experimentem amb l’ART; i Carles Guerra, director de la Fundació Tàpies

 

9.45 - 10.25 h    Projectes col·laboratius en la mediació, a càrrec de Nora Landkammer, mediadora i investigadora de l’Institut d’Educació d’Art (Universitat de les Arts de Zurich, ZHdK)

 

Tot repassant diferents models de relacions de col·laboració entre institucions i agents culturals, es discutiran les possibilitats i els desafiaments que aquests agents afronten per transformar la institució, en comptes de situar-los com a entitats misterioses en un «fora» del museu.

 

10.25 - 11.05 h    Els públics des de la institució, a càrrec de Javier Laporta, responsable de Mediació i Educació de Medialab-Prado Madrid

 

Repensar el lloc que ocupa la mediació en les institucions culturals avui dia, reflexionar sobre la necessitat que aquestes siguin més permeables, construir conjuntament espais d’aprenentatge i de producció, i introduir pràctiques d’acollida i de connexió són, entre d’altres, pràctiques que poden esdevenir l’eix de les polítiques culturals per als seus públics.

 

11.05 -11.30 h     Pausa

 

11.30 - 12.10 h    Amor entre els públics, a càrrec de Javier Peñafiel, artista

 

A partir dels treballs de Javier Peñafiel més compromesos amb la idea de «mai fer amb els públics cap tipus de superstició», s’aborda la seva intenció de romandre com a públic des de l’inici, de ser més interlocutor que solipsista, més editor que productor.

 

12.10 - 13.40 h    Debat entre Javier Laporta, Nora Landkammer i Javier Peñafiel

 

Moderació a càrrec de Carles Guerra, director de la Fundació Tàpies

 

13.40 - 14.10 h Conclusions

 

A càrrec de Montse Badia, Neus Bou i Marina Vives, d’A*Desk, Institut Independent de Crítica i Art Contemporani, un organisme sense ànim de lucre fundat l’any 2002 que té com a missió reivindicar activament el valor del pensament crític i generar debat entorn de l’art i la cultura contemporanis.

 

14.10 - 14.30 h  Torn obert de preguntes

 

 

PONENTS

 

     

 

Nora Landkammer. Mediadora i investigadora de l’Institut d’Educació d’Art (Universitat de les Arts de Zurich, ZHdK). Actualment treballa en el projecte internacional «Another Roadmap for Arts Education». És docent del màster Art Education, Curating & Museum de la ZHdK. Realitza el doctorat sobre perspectives postcolonials i descolonials en la mediació en museus etnogràfics.

 

 

 

 

 

 

Javier Laporta. Té formació en gestió cultural i ha treballat en diferents institucions i projectes de l’àmbit públic i privat, com El Círculo de Bellas Artes, La Noche en Blanco i el Centro de Creación Contemporánea - Matadero Madrid. Actualment és responsable de Mediació i Educació de Medialab-Prado Madrid, el centre de cultura digital de l’Ajuntament de Madrid. Col·labora també com a docent al Màster de Gestió Cultural de la  Universidad Carlos III de Madrid.

 

 

 

 

Javier Peñafiel. Artista. Treballa especialment projectes de llarga durada, com Egolactante (1997-2007), Agencia de Intervención en la Sentimentalidad (1997-2001) o el més recent Latido Aantecedente (2009-2013). Ha publicat diferents llibres i publicacions  i ha escrit obres de teatre per a vídeo. Treballa també en processos de curadoria compartits, com Voz entre líneas (Centre d’Art la Panera, 2010).

 

 

 

Carles Guerra. Artista, crític i comissari independent. Actualment dirigeix la Fundació Tàpies. Va ser director de La Virreina Centre de la Imatge entre el 2009 i el 2011. Entre els anys 2011 i 2013, ha estat conservador en cap del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Ha estat responsable de diverses exposicions, així com autor de nombrosos assajos. Entre el 2001i el 2012 ha estat assessor del suplement Cultura/s  de La Vanguardia.

 

 

 

 

 

 

En col·laboració amb

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?