Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > IV Jornada sobre cultura inclusiva i art comunitari | El dret a la cultura i el reconeixement a través de la pràctica artística

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Material sessió Inés Enciso
Videos Inés Enciso

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
CREATIVITAT I INNOVACIÓ

JORNADA

IV Jornada sobre cultura inclusiva i art comunitari | El dret a la cultura i el reconeixement a través de la pràctica artística

12 mai 2021 10:00-14:15   EN LÍNIA

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i l’Àrea de Públics, organitza la quarta Jornada sobre cultura inclusiva i art comunitari. En aquesta edició, es posa el focus en la pràctica artística com a dret i en el reconeixement que el desenvolupament de projectes de creació artística genera sobre les persones i els col·lectius per part de la comunitat, del públic o del sector artístic al qual pertanyen.

 

Per a l'edició d'enguany s’activarà una dinàmica de presentació de projectes a través de les nostres xarxes socials amb l’objectiu de compartir experiències i conèixer-nos. Una vegada inscrits a la jornada, rebreu més informació per si hi voleu participar.


OBJECTIUS

 

  • Analitzar quin abast té el desenvolupament de projectes artístics per produir un nou coneixement sobre persones, col·lectius i/o espais.
  • Plantejar de manera crítica i autocrítica els límits i les possibilitats en els processos per al desenvolupament d’aquests projectes.
  • Obrir les formacions a altres professionals implicats també en la concepció, l’execució i el desenvolupament de projectes artístics i nous públics.

 

Sessió adreçada a professionals del sector cultural i creatiu, així com a professionals del sector social i educatiu implicats en el desenvolupament i la implementació de projectes artístics de caràcter inclusiu o comunitari, que hi estiguin interessats o que tinguin curiositat per conèixer-los. 

 

L'enllaç per seguir la sessió en directe és: https://youtu.be/w7Yb8ORGQcw

 

Informació d'interès: Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura (març 2021)

 

 

PROGRAMA

 

10.00 – 10.15 h    

 

Obertura de la sessió a càrrec de Miquel Curanta, director de  l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)

 

10.15 – 10.30 h

 

Presentació de la jornada a càrrec d’Eva García, (ComuArt - Art Sense Límits), experta en creació i producció artística comunitària

 

CÀPSULA ART #1 “Asfalto”, d'Utopia Barcelona (2017)

 

10.30 - 11.30 h 

 

“Inserció professional a l’àmbit cultural de las persones amb discapacitat”, a càrrec d'Inés Enciso, gestora cultural 


Anàlisi de les oportunitats i barreres que es troba el col·lectiu de persones amb discapacitat per a accedir al mercat laboral en l'àmbit de la cultura. Analitzarem normatives i accions que afavoreixen la inserció i les problemàtiques que la limiten a través de casos d'èxit com la pel·lícula “Campeones” de Javier Fesser o l'espectacle “Cáscaras vacias” de Laila Ripoll i Magda Labarga.

 

CÀPSULA ART #2 “Ubuntú, jo sóc perquè nosaltres som. 10è aniversari del 4cordes”, de Musicop SCCL | Projecte 4 cordes (2019)

 

11.30 - 12.30 h 

      

“Experiències artístiques i pedagògiques a la Favela da Maré no Rio de Janeiro”, a càrrec de Lia Rodrigues, coreògrafa i directora artística de la Escola Livre de Dança da Maré

 

Punt de trobada entre un projecte artístic i un projecte social i intercanvi d’aquestes experiències que van començar el 2004 i continuen fins a dia d'avui.

 

CÀPSULA ART #3 “Cuidado con los cuidados”, de Grup de Teatre de les Oprimides "Les Coulants" vinculat a la Xarxa Internacional Magdalenes al 8M 2021


12.30 – 12.45 h          Pausa

 

12.45 - 13.00 h 

 

Presentació del FAACCC, a càrrec de Josep Mª Aragay Borràs
 

El Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC) segueix i reconeix el camí de tantes propostes culturals per esdevenir radicalment punt de trobada entre veïnes, professionals, organitzacions, acadèmics, institucions i estudiants al voltant de la participació cultural i les arts comunitàries.

 

13.00 - 14.00 h

 

Experiències | Presentació de tres projectes

 

"La música com a acte de reconeixement"
Amb Albert Gil, educador i dinamitzador comunitari | Reperkutim

 

Reperkutim és un projecte cultural que utilitza la percussió afrobrasilera com a eina facilitadora per a treballar la gestió de la diversitat i la transformació personal i social on els tambors esdevenen eines de descàrrega emocional i d’acompanyament en processos personals, de formació i de cohesió.

 

"Llobregat Block Party: una festa participativa"

Amb Albert Alarcon Bonet, president i cofundador de l'Associació Cultural Llobregat Block Party

 

Llobregat Block Party (LLBP) és una associació sociocultural nascuda l’any 2010 que treballa a l'àrea metropolitana de Barcelona per crear un marc d'acció al voltant de la cultura hip-hop mitjançant, principalment dos tipus d'activitats: les formacions (tallers de rap, producció musical, breakdance, entre d'altres) i les Block Party, una festa participativa i oberta a tothom on les participants dels tallers tenen l’oportunitat de posar en pràctica el que han après i integrar-se en l'escena artística local.

 

"Què és la cultura" | Processos participatius en l'àmbit audiovisual

Amb Clàudia Barberà, cofundadora de Nadir Audiovisual i Educació

i Marta Junco Parrilla, productora cultural i educomunicadora de Teleduca

 

Aquest és un projecte impulsat pel FAACCC, acompanyat per les entitats Nadir i Teleduca. A través de l’audiovisual, dos grups es posaran en relació i en debat per preguntar-nos: Com s’ha abordat el tema de la cultura?, Quines avantatges i desavantatges ha tingut treballar el concepte de “Què és cultura” mitjançant l’audiovisual participatiu?, Quins resultats hem obtingut més enllà de la Producció dels vídeos?, Quines són les diferències o punts en comú entre els dos processos?

El grup “Quina cultura volem” està format per les següents entitats: l’Escoleta de Cinema, la Ludoteca Casa Bloc, el Centre Bassan, el projecte Prollema ens descobreixen llocs com l'Ateneu l'Harmonia, la Nau Bostik, l'Espai Jove Garcilaso i la Cinètika.

 

El grup “Cultura i memòria” és una peça col·lectiva que reflexiona sobre la cultura i la memòria, ideada i creada per l’Associació de Defensa de la Gent Gran i Nadir.

 

Moderació a càrrec d’Eva García (ComuArt - Art Sense Límits), experta en creació i producció artística comunitària.

        

CÀPSULA ART #4 "Legacy", de Nadia Beugré

 

14.00 – 14.15 h Tancament de la jornada

 

 

MODERADORA

 

 

 

Eva García @comuArt_bcn

 

Especialista en creació artística comunitària i processos col·laboratius. Va arribar a la creació de la mà de no professionals, en llocs i amb persones que no participen de la construcció de les propostes artístiques «convencionals». Fundadora de transFORMAS, va desenvolupar, en equip, multitud de projectes locals i internacionals, escènics i multidisciplinaris. La col·laboració amb institucions locals i estatals li va permetre establir una relació entre el nivell micro i el macro dels projectes comunitaris. Actualment és coordinadora d’"Òpera Prima", línia de produccions operístiques comunitàries del Gran Teatre del Liceu i directora artística de las" Jornadas sobre las artes escénicas y la inclusión social" del INAEM. Va comissariar el programa municipal "Art i Part" de creació artística comunitària als barris, el primer d’aquestes característiques, creat per l’Institut de Cultura de Barcelona i coorganitzar, juntament amb l’International Community Art Festival, la II Escola d’Estiu d’Arts Comunitàries, un esdeveniment internacional de convivència i aprenentatge mutu que es podrà  viure al juliol a Barcelona.

 

 

PERSONES CONVIDADES

 

 

 

Inés Enciso Merino

Gestora cultural

 

Creadora i codirectora del Festival “Una mirada diferente” del Centro Dramático Nacional (Madrid) guardonat amb el Premi Plena Inclusió 2015 i el Premi Especial de la Unión de actores en Teatro. El 2017 va ser la responsable del càsting i coach d'interpretació de la pel·lícula “Campeones” de Javier Fesser. És membre de la Comissió de Inclusió de La Red Española de Teatros Auditorios Circuitos y Festivales de titularidad pública  i imparteix la formació “Cultura i diversitat” en diferents països d’Iberoamericà. L'any 2019 va ser reconeguda amb la Medalla d'Or de la Creu Roja Espanyola. Actualment s'encarrega de la coordinació del Projecte de Residències de l'Acadèmia de Cinema i l'Ajuntament de Madrid i és Assessora d'Inclusió i Accessibilitat al Centre Dramàtic Nacional.

 

 

 

Fotografia: Sammi Landweer

 

Lia Rodrigues

Coreógrafa, diretora artistica da Escola Livre de Dança da Maré

 

La Lia Rodrigues va néixer el 1956 a São Paulo, on es va llicenciar en ballet clàssic i va estudiar història a la Universitat de São Paulo. Després de participar en el moviment de dansa contemporània a São Paulo als anys 70, es va unir a la Compagnie Maguy Marin / França entre 1980 i 1982 on va participar en la creació de ‘May b.’. De tornada al Brasil, va fundar Lia Rodrigues Companhia de Danças el 1990, a Rio de Janeiro. Són 30 anys de treball continu amb la creació i la pedagogia. Creadora i director artística durant 14 anys del festival Panorama de Dança. Des del 2004 desenvolupa projectes artístics i pedagògics a la favela Maré de Rio de Janeiro en col·laboració amb Redes da Maré. D’aquella experiència va néixer, el 2009, el Centro de Artes da Maré, un espai per a la creació, formació i difusió de les arts, i el 2012, la Escola Livre de Dança da Maré.

 

 

 

Josep Mª Aragay Borràs

En representació del FAACCC

 

Integrador social, educador Social i musicoterapeuta especialitzat en l’ús de les arts. Creador i responsable del projecte Basket Beat. Professor de Creativitat a la Universitat de Paris-Est Créteil, així com als Màsters de Musicoteràpia i de Mediació Artística de la UB entre d’altres. Integrant del grup de recerca GIAS en “Llenguatges artístics i acció social” de la Facultat Pere Tarrés, compta amb una àmplia participació en congressos internacionals. Director del festival FAACCC.

 


RESPONSABLES DE PROJECTES

 

 

 

Albert Gil

Educador i dinamitzador comunitari | Reperkutim

 

Reperkutim és un projecte cultural que utilitza la percussió afrobrasilera com a eina facilitadora per a treballar la gestió de la diversitat i la transformació personal i social on els tambors esdevenen eines de descàrrega emocional i d’acompanyament en processos personals, de formació i de cohesió.

 

Som el reflex de la diversitat de realitats i de ritmes dels nostres barris, des d’on generem espais de relació, creació, aprenentatge horitzontal, creixement i reconeixement personal i col·lectiu a partir de la reivindicació que totes les persones tenim el dret a expressar i a ser generadores d’art i de cultura i, sobretot, a ser partícips de la vida social, festiva i comunitària de la ciutat.

 

 

 

Albert Alarcon Bonet

President i cofundador de l'Associació Cultural Llobregat Block Party | Llobregat Block Party

 

Amb estudis superiors de telecomunicacions i estudis superiors de producció d'audiovisuals i espectacles, porta més de deu anys d'experiència al sector de la gestió cultural, l'associacionisme i la producció d'espectacles. Cantant de rap, Dj i activista relacionat amb la cultura urbana.

 

 

 

 

Clàudia Barberà

Co-Fundadora de Nadir Audiovisual i Educació | Educadora del taller "Què és la cultura?” | Nadir

 

Nadir és un projecte educatiu, format per quatre cineastes, que treballa l’educació audiovisual amb infants i joves.

 

Fem tallers col·laborant amb centres educatius, espais de lleure o entitats socials basant-nos en el treball pràctic i vivencial de tots els participants. D’altra banda, estem especialitzats en la documentació de projectes educatius o processos artístics que requereixen un registre o testimoni audiovisual. Formem part del Viver d’iniciatives culturals de la Fabra i Coats des del febrer de 2017.


 

 

Marta Junco Parrilla

Productora cultural i educomunicadora | Teleduca

 

Nascuda a Las Palmas, viu a Barcelona des de 2010 on va cursar el Màster en Comunicació i Producció Cultural, el Màster en Intervenció Social en Àrees desfavorides i el Seminari en Educomunicación Glocal. Des de 2012 treballa dissenyant projectes i fent tasques de comunicació i producció en projectes culturals de la ciutat. Ha estat vinculada a diversos moviments socials i fent activisme també des de l'art amb projectes com Krasnyi Collective. Des d'abril de 2018 treballa com educomunicadora a Teleduca, Educació i Comunicació, fent tasques de coordinació, disseny i comunicació de projectes, dinamització comunitària i impartint tallers educomunicatius.

 


 

Des de l'organització, volem agraïr els materials audiovisuals del projectes artístics facilitats per les entitats: Utopia, Musicop SCCL, Grup de Teatre de les Oprimides "Les Coulants" i Nadia Beugré.

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?