Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Llibres x un bon clima | L’ecoedició: una proposta innovadora per a la sostenibilitat del sector editorial

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Presentació Aida Iglesias
Presentació Andreu Escrivà
Presentació Jordi Panyella
Presentació Lorena Guerra
Presentació Marta Escamilla
Taller Noemí Cañellas

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
SOSTENIBILITAT AMBIENTAL

JORNADA

Llibres x un bon clima | L’ecoedició: una proposta innovadora per a la sostenibilitat del sector editorial

25 mai 2022 10:00-17:00   Santa Mònica

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) organitza una jornada sobre ecoedició adreçada als editors i editores del sector de llibre a Catalunya

 
L’ecoedició és una manera innovadora de gestionar les publicacions amb criteris de sostenibilitat ambiental. L’ecoedició suposa calcular, minimitzar i comunicar l’impacte ambiental de les publicacions i implica un consens de tot l’ecosistema del llibre i les seves diverses cadenes de valor.


La jornada s’estructurarà en 2 blocs: 

 

  • El primer bloc, pel matí, vol aprofundir en l’ecoedició, la seva pràctica, els seus criteris, i oferir una panoràmica amb un seguit d’editorials que proposen mesures innovadores. Si vols assistir-hi, inscriu-te clicant el botó de la dreta "Em vull inscriure". 

 

  • El segon bloc, per la tarda, consta d'un taller sobre el bookDAPer, que és una eina de càlcul, estalvi i millora de la petjada de carboni dels llibres. Serà un taller pràctic dirigit a editores i editors. Si vols assistir-hi, inscriu-te aquí. 


PROGRAMA


10.00 h Presentació de la jornada a càrrec d'Edgar Garcia, Director de l’Àrea de Desenvolupament i Transformació Empresarial de l’ICEC.


10.10 h Conferència inaugural: “Emergència climàtica: per què, cap a on”, a càrrec d'Andreu Escrivà, Llicenciat en Ciències Ambientals, Doctor en Biodiversitat i escriptor especialitzat en divulgació sobre el canvi climàtic.

Presenta: Mar Carrera, Pol·len edicions


11.00 h TAULA 1: Els criteris de l’ecoedició

 

A dia d’avui, a Catalunya, per a minimitzar l’impacte ambiental dels llibres, hi ha tres criteris fonamentals: producció local, paper reciclat i/o certificat FSC, i càlcul i comunicació de la petjada de carboni. Hem convidat a tres persones per a que desenvolupin cadascun d’aquests tres aspecte, sobre els que han treballat abastament.

 

Amb la participació de: 

 

Joan Sala, editorial Comanegra
Lorena Guerra, FSC Espanya
Marta Escamilla, Centre Tecnològic LEITAT


Modera: Jordi Panyella, Pol·len edicions


11.45 h  Pausa


12.00 h TAULA 2: Experiències editorials de respecte al medi ambient

 

L’ecoedició és un consens de tot l’ecosistema del llibre. Hi ha moltes maneres de fer bé una mateixa cosa. D’un temps ençà són vàries les editorials catalanes que operen a Catalunya que d’alguna o altra manera han fet front al seu compromís amb el medi ambient. Per a aquesta taula, hem convidat a professionals d’algunes editorials per adreçar-los dues preguntes: 1) Què els semblen els tres principals criteris que destaquem per a minimitzar l’impacte ambiental dels llibres; i 2) Quins criteris més creuen que caldria afegir.

Amb la participació de: 

 

Aida I. de Prada, Pol·len edicions 
Víctor Benayas, Penguin Random House Mondadori Espanya
Eva Jiménez Tubau, Flamboyant 
Diego Pardo, Arpa Editores
Alba Cayón, Comanegra i Institut de l’Ecoedició de Catalunya

 

Modera: Jordi Panyella, Pol·len edicions


13.30 h Tancament


15.30 h a 17.00 h TALLER: Com funciona el bookDAPer?


El bookDAPer és un software, per a calcular la petjada de carboni dels llibres en paper, fruit d’un projecte europeu LIFE+. És una eina de millora i d’estalvi, que permet a les editorials verificar l’ecoedició dels seus llibres.


A través d’exemples pràctics, es farà una demo del seu funcionament. Si vols que un títol de la teva editorial formi part d’aquesta demo, omple les dades que et demanem al formulari d'inscripció al taller.


Amb la participació de: 

 

Noemí Canyellas, 23 de setembre 
Joel Armengol, Centre Tecnològic LEITAT
Jordi Panyella, Pol·len edicions 

 

EXPERTS/ES

Andreu Escrivà

Ambientòleg i consultor en sostenibilitat. Autor dels llibres Encara no és tard: claus per a entendre i aturar el canvi climàtic (Bromera, 2017) que guanyà el XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General el 2016; i I ara jo què faig? Com vèncer la culpa climàtica i passar a l’acció (Sembra llibres, 2021).

 

@AndreuEscriva

Mar Carrera Vendrell

Periodista, editora i sòcia de Pol·len Edicions, cooperativa que practica l'ecoedició i contribueix a la pol·linització social. En la seva faceta com a editora, acompanya persones i entitats a difondre idees transformadores. Reivindica el periodisme que visibilitza en positiu, l'Economia Solidària, l'ecofeminisme i l'ecologisme.

 

@carrera_mar

Joan Sala i Torrent

Llicenciat en Biologia, postgraduat en Gestió Empresarial i Màster en Intervenció Ambiental. Ha dirigit diferents empreses tant del sector alimentari com del sector cultural. Ha estat membre directiu de diferents organitzacions empresarials, ha estat President de La Setmana del Llibre en català des de 2016 a 2019, President de l'Associació d'editors en llengua catalana (2020-21), membre de les juntes del Gremi d’Editors i de la Cambra del Llibre. Portaveu de la iniciativa Actua Cultura que reclama un 2% del pressupost de la Generalitat per a Cultura. Actualment és el Director de l’Editorial Comanegra de la que en va ser soci fundador.

 

@joansalatorrent 

Lorena Guerra

Llicenciada en ciències ambientals, tècnica de la unitat de marca i desenvolupament d’FSC España des de fa 9 anys. 

Marta Escamilla

Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de Girona, té una àmplia experiència professional en gestió ambiental, anàlisis de cicle de vida i estudis d’ecodisseny, nous models de negoci circulars i estratègies de comunicació ambiental, entre altres. Actualment és la responsable de l’Àrea de Sostenibilitat del Centre Tecnològic LEITAT i Presidenta del Club EMAS, associació d’empreses amb sistema comunitari de gestió i auditoria ambiental de Catalunya.

 

@MEscamilla_eco

Aida I. de Prada

Editora i cooperativista a Pol·len edicions, editorial de pensament crític que practica l'ecoedició, on treballa en les àrees d’edició i disseny. Il·lustradora. Llicenciada en sociologia i màster en psicologia social.

 

Instagram: @aidaiglesiasdeprada

Víctor Benayas 

Llicenciat en Periodisme i diplomat en DEA, ha estat professor del Master d’Edició de la Universitat Complutense de Madrid entre els anys 2010-2020. Actualment és Director  de producció de Penguin Random House Grup Editorial on gestiona la compra de matèries primes i la producció de llibres de paper i digitals que es comercialitzen a l’Estat espanyol i a Portugal.

Eva Jiménez Tubau

va co-fundar Editorial Flamboyant l'any 2009 a Barcelona i n'és la seva Directora General. Llicenciada en Humanitats, té un Màster en Negocis Internacionals i ha estudiat Edició de Llibres i Revistes a la New York University. Va començar treballant dins d'una agència literària i té més de 15 anys d'experiència al sector editorial.

 

Twitter Editorial Flamboyant: https://twitter.com/edflamboyant
Instagram Editorial Flamboyant: @flamboyanteditorial 

 

Alba Cayón

Directora executiva de l'Editorial Comanegra des de 2016, després d'acumular més de 15 anys d'experiència de gestió en empreses culturals, i de formar-se en producció i gestió d'espectacles en viu a la UB . Va cursar el grau d'Estudis Literaris i el Màster en Creació i Representació d'Identitats Culturals a la UB. També és llicenciada interpretació per l'Institut del Teatre de Barcelona.

Diego Pardo

Graduat en Informació i Documentació per la Universidad de Granada i màster en Edició per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat al grup editorial Penguin Random House, en l’àrea Infantil, Juvenil i Còmic. Desde l’any 2020 és el coordinador editorial i responsable de producció d’Arpa.

 

Twitter: @arpaeditores

Instagram @diego.parz i @arpaeditores 

Noemí Canyellas

Tècnic Sènior en Ecoinnovació i Gestió de Residus. Té una experiència de més de 18 anys en el desenvolupament de projectes d’avaluació i millora ambiental de productes i processos. Ha participat activament al projecte previ Greening books.

Joel Armengol

Ambientòleg especialitzat en energies renovables i sostenibilitat energètica, actualment treballa al Centre Tecnològic on aprofundeix en les diferents branques de la sostenibilitat i l’aplicació de l’Economia Circular a diferents empreses, procurant aprendre cada dia noves estratègies o tècniques que ajudin a aconseguir un món més sostenible de cara a les futures generacions i amb un menor impacte ambiental al nostre entorn.

 

MODERADOR 

 

Jordi Panyella Carbonell

Soci de la cooperativa editorial Pol·len edicions, una editorial de pensament crític que treballa sota estrictes criteris d’ecoedició. Des de Pol·len edicions impulsen l’Institut de l’Ecoedició de Catalunya.

 

Twitter @jordipanye @pol_lenedicions @ecoedicio_cat

Instagram @jordipanye @pollen_edicions @ecoedicio

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?