Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Mòdul Jurídic i fiscal. Sessions d'actualització | L'Estatut de l'Artista: actualitat, èxits i reptes

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Material sessió

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

l'ESTATUT DE L'ARTISTA

JURÍDIC I FISCAL

SESSIÓ

Mòdul Jurídic i fiscal. Sessions d'actualització | L'Estatut de l'Artista: actualitat, èxits i reptes

22 feb 2023 10:00-12:30   Sala d'actes Arts Santa Mònica

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), organitza un mòdul formatiu per donar a conèixer les novetats i les darreres actualitzacions de l’àmbit jurídic i fiscal que afecten empreses i professionals del sector cultural.

 

Es programaran sis sessions presencials que es duran a terme al llarg de 2023 i, sota la mirada de juristes experts i professionals del sector cultural, es tractaran temes com ara L’Estatut de l’Artista: actualitat, èxits i reptesLa contractació audiovisual, qüestions pràctiques i rellevantsLa irrupció del digital en les arts visuals i la seva derivada jurídicaEls incentius fiscals per a produccions audiovisuals nacionals i internacionalsEl sector editorial: permeabilitat i transformació constant, o Les noves tecnologies, creadores de contingut?

 

L’objectiu és fer una actualització dels continguts jurídics i fiscals més rellevants relacionats directament amb el sector cultural. Es combinaran sessions específiques d’una disciplina cultural amb d’altres de caràcter més transversal, amb temes comuns per a tots els àmbits.

 

Les sessions seran eminentment pràctiques, a partir de les quals els assistents podran, a més d’estar al dia, aclarir dubtes o adquirir nous coneixements útils per a la seva activitat professional.

 

Aquest mòdul està adreçat als professionals del sector cultural que desenvolupen habitualment tasques de gestió jurídica i fiscal dins de les seves organitzacions.

 

Serà Patricia Riera Barsallo, advocada col·legiada de l’ICAB i especialitzada en drets d’autor, la coordinadora del mòdul i qui moderarà les sessions.

 

 

Dimecres, 22 de febrer, de 10 a 12.30 h

 

Sala d’actes del Centre d’Arts Santa Mònica

 

Avui parlem... L’Estatut de l’Artista: actualitat, èxits i reptes

 

La primera sessió que obrirà el mòdul jurídic d’enguany és sobre l’Estatut de l’Artista. Una col·laboració entre el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) que té com a objectiu donar a conèixer el treball fet fins ara sobre l’Estatut de l’Artista, l’estat actual i els canvis legals que s’estan duent a terme per adaptar la regulació legal de diferents àmbits (laboral, social, fiscal) a les característiques i necessitats dels artistes intèrprets i executants, i altres professionals de la cultura. A més a més, podrem conèixer l’estat de les campanyes per a la defensa dels interessos del sector i els reptes legals i polítics, als quals cal fer front sota la direcció dels professionals del sector, que donaran també la seva opinió sobre l’impacte de les mesures aprovades fins ara.

 

Temes per tractar

 

  • De què parlem quan parlem de l’Estatut de l’Artista?
  • El suport de CoNCA al sector cultural amb propostes i accions per a la millora de la seva condició professional.
  • Novetats legislatives aconseguides durant els darrers anys.
  • Reptes que cal afrontar i properes passes.

 

Sessió adreçada a professionals que produeixen o programen espectacles en viu, tècnics i gestors culturals d’empreses culturals privades o d’ajuntaments.

 

 

PROGRAMA

 

10.00h-10.10h

 

 

Benvinguda institucional, a càrrec d’Edgar Garcia Casellas, director de l’ICEC, i Margarida Troguet, vicepresidenta del CoNCA

10.10h-10.20h

 

 

Presentació de la sessió i dels ponents, a càrrec de Patricia Riera Barsallo, coordinadora del mòdul, advocada col·legiada de l’ICAB i especialitzada en drets d’autor.

10.20h-11.00h

 

 

 

 

 

 

 

 

L’Estatut de l’Artista: 

 

  • Què és?
  • Quin ha estat el paper del CoNCA durant els darrers anys i en quin punt estan les propostes de millora i les accions desplegades?
  • Quins són els canvis legals que ha experimentat l’Estatut, amb especial atenció a les novetats de les darreres setmanes?

 

A càrrec de Lluís Brun i Joan Antoni Borrell, de Brun i Guiu Advocats.

11.00h-11.30h

 

 

 

L’impacte de les mesures de l’Estatut de l’Artista en el sector de les arts escèniques: prioritats, millores i properes passes, a càrrec d’Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya i president de ConArte.

11.30h-12.00h

 

 

 

 

L’impacte de les mesures de l’Estatut de l’Artista en el sector de la música: prioritats, millores i properes passes, a càrrec de Guillem Arnedo, president de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, fundador i president de la Unió de Músics Professionals i vicepresident de l’Acadèmia Catalana de la Música.

12.00h-12.30h Taula rodona: debat i preguntes.

 

PONENTS

 

 

Lluís Brun Menéndez

Advocat especialitzat en dret civil. És professor del Màster Universitari en Advocacia de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Escola de Pràctica Jurídica de l’ICAB. Col·labora amb escoles universitàries i associacions en cursos relacionats amb l’artista i el seu entorn legal. També és coautor del Codi de bones pràctiques professionals a les arts visuals (AAVC) i de la Guia de contractació de l’artista visual (UAAV); i ha participat en la preparació i redacció de l’informe del CoNCA 36 propostes per a la millora de la condició professional en el món de la cultura.

 

Joan Antoni Borrell Alonso

Advocat especialitzat en dret laboral, amb 22 anys d’experiència assessorant persones físiques i jurídiques. Ha participat en l’elaboració de l’informe del CoNCA 36 propostes per a la millora de la condició professional en el món de la cultura

 

 

 

 

 

 

Àlex Casanovas

Des de l’any 1985 treballa com a actor en teatre, cinema, televisió, doblatge i ràdio. President de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i president de la plataforma ConArte (Confederación de Artistas y Trabajadores del Espectáculo) d’àmbit estatal en què es troben 11 sindicats d’actors i ballarins de tot l’Estat. L’AADPC ha participat en l’elaboració de les 36 mesures per a la millora de les condicions laborals de l’artista (embrió de l’Estatut de l’Artista), i ConArte ha estat implicada, des del primer moment, en l’elaboració de l’informe sobre l’Estatut de l’Artista i en les posteriors reunions per al desenvolupament de les mesures que s’hi recullen.

 

Guillem Arnedo

Músic. Ha tocat de manera intensiva en una gran diversitat de formacions i disciplines artístiques realitzant enregistraments, gires i actuacions tant d’àmbit nacional com internacional. També lidera les seves pròpies bandes i ha publicat quatre àlbums. És president de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), fundador i president de la Unió de Músics Professionals (UdM) i vicepresident de l’Acadèmia Catalana de la Música.

 

 

 

 

 

 

Patricia Riera Barsallo

Advocada col·legiada de l’ICAB especialitzada en drets d’autor, Patricia Riera és llicenciada en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona.

Els darrers quinze anys ha desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit de la gestió col·lectiva dels drets d’autor. Fins al 2019, com a delegada de CEDRO a Catalunya i, des del 2020, com a assessora del Departament de Relacions Internacionals d’AISGE.És professora col·laboradora de la UOC i professora i ponent en diferents màsters del món de l’edició i específics en propietat intel·lectual.És membre de la Junta Directiva de l’associació Aladda, que agrupa advocats especialitzats en drets d’autor, i membre de DENAE.

 

 

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?