Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Time to act/ És hora d’actuar: la inclusió en les programacions culturals

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Presentació Laura Alos_BC_EBA
Time to Act_BC_Resum
XTRAX_WW_Irene Segura

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
CREATIVITAT I INNOVACIÓ

JORNADA

Time to act/ És hora d’actuar: la inclusió en les programacions culturals

21 set 2022 10:00-14:00   Sala d'actes Santa Mònica

Enguany dins la programació del MAC, Mercè Arts de Carrer, hi actuaran diverses companyies integrades per persones amb discapacitat i hem pensat que era una bona ocasió per parlar d’inclusió i fer èmfasi en la necessitat de millorar les pràctiques inclusives en les programacions culturals. És per això que diferents organitzacions de Catalunya i del Regne Unit ens hem unit per dur a terme una jornada de treball i reflexió entorn la inclusió.

 

Des de l’ICEC, el Servei de Desenvolupament Empresarial, SDE, i l’Àrea de Mercats, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, el British Council, i XTRAX/ Without Walls, organitzem aquesta jornada amb la voluntat de fomentar les aliances de forma recíproca entre Catalunya i el Regne Unit, i a l’inrevés, comptant amb la complicitat d’artistes, festivals i institucions clau del sector d’ambdós territoris dins el projecte Catalunya-UK Exchange.

 

La jornada té com a objectiu fer-nos preguntes i proporcionar eines per tal que les persones amb diversitat funcional tinguin més presència en les programacions culturals, tant a nivell creatiu com entre les audiències. Es presentarà Time to Act, un informe de recerca dut a terme per la plataforma On the Move, per encàrrec del British Council, en el context del projecte europeu "Europe Beyond Access"; la xarxa de festivals britànics d’arts de carrer Without Walls compartirà la seva guia sobre accessibilitat i com treballen amb artistes i festivals; i escoltarem el punt de vista de festivals i companyies, així com d’altres professionals, que parlaran de les seves experiències.

 

 

Sessió adreçada a professionals del sector cultural i creatiu, especialment aquelles persones que es dediquen a la programació de festivals, d’esdeveniments o sales, així com professionals de les arts escèniques que s’identifiquin com a persones amb diversitat funcional.

 

IMPORTANT

 

  • Les ponències seran en versió original, segons l'idioma natiu del ponent: català, castellà o anglès.
  • Si teniu necessitats d’accessibilitat física i/o comunicativa, preguem que us poseu en contacte amb mar.perez@gencat.cat abans del 14 de setembre.

 

PROGRAMA

9.45h-10.00h 

Arribada i registre

10.00h-10.10h

 

Obertura de la sessió a càrrec de Mar Pérez Unanue, delegada de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ICEC, a Londres

 

10.10h-11.00h

 

 

 

 

 

 

 

 

Com la manca de coneixement en el sector cultural crea barreres pels artistes i el públic amb diversitat funcional 

  • Introducció a càrrec de Cristina Ward, Arts Manager British Council Spain
  • Presentació de l’informe Time to Act, a càrrec de Laura Alos, coordinadora d’Europe Beyond Access Global Project, British Council
  • Presentació dels recursos de la xarxa de festivals britànics Without Walls, a càrrec d’Irene Segura, responsable de relacions internacionals i talent development manager a XTRAX

11.00 h-11:25h 

PAUSA CAFÈ

11:25h-13:00h

 

 

 

 

 

 

 

 

Panel sobre bones pràctiques, experiències i reptes de la cultura inclusiva

Participants: 

Andrew Loretto, director artístic del festival Hat Fair, Winchester, UK

Rita Noutel, coreògrafa i ballarina, membre de la companyia Yurdance, Catalunya

Sho Shibata, productor executiu de la companyia Stopgap, UK

 

Moderador: 

Jordi Cortés, fundador de Col·lectiu de dansa-teatre integrat Liant la Troca

13.00h-13:15h

Torn de preguntes i comentaris de l’audiència 

13:15h-13:30h

Conclusions de la jornada

13.30h-14.00h

Networking obert

 

PARTICIPANTS

 

 

 

 

 

Andrew Loretto, director artístic de Hat Fair Festival, Winchester, Regne Unit

Originari de Belfast, és director, guionista, dramaturg i productor amb una llarga experiència internacional en el món de les arts escèniques, tant en format de sala com de carrer o site-responsive. Actualment és director artístic del festival Hat Fair a Winchester, un dels més antics del Regne Unit. També forma part de la direcció de l’organització Right Up Our Street-Doncaster, i va donar impuls a la creació del festival DNweekND. Entre els projectes que ha dirigit més recentment cal destacar No Horizon, Ikebana, The Great Big Donco, o The Wakefield Mysteries. També ha treballat en la dramatúrgia de la majoria dels espectacles en gira, durant la darrera dècada, de la companyia Chameleon, inclòs The Shadow el 2019.

 

Cristina Ward, Arts Manager, British Council Spain

La missió del British Council Arts és mostrar la millor creativitat del Regne Unit i la seva diversitat cultural. El British Council treballa en totes les formes i disciplines artístiques i amb els millors talents britànics per desenvolupar projectes transformadors i col·laboratius, que inspirin i promoguin la innovació en les arts pel públic i els i les professionals de les arts a l’Estat espanyol.Amb un fort compromís en la cerca de noves maneres de connectar i entendre’ns a través de les arts, construint comunitats globals creatives i amb esperit de col·laboració, que inspirin la innovació, el coneixement, la prosperitat i fomentin la pau. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irene Segura, responsable de relaciones internacionals i talent development manager a XTRAX

Amb formació en teatre i dansa, gestió cultural i producció d’espectacles, té experiència en la producció i organització de gires de projectes site-specific, en festivals d’arts de carrer i en la gestió i l’organització d’esdeveniments culturals, corporatius i acadèmics.Actualment lidera l’estratègia i les activitats internacionals a XTRAX, inclosa la planificació i l’execució de projectes en col·laboració amb socis europeus i de més enllà. Així mateix, a través de la xarxa Without Walls (gestionada per XTRAX), proporciona suport a artistes, festivals britànics i europeus per ajudar-los en els reptes que comporta una gira post-Brexit; ofereix suport als artistes i les companyies en el seu desenvolupament; dissenya programes d’activitats i recursos en accessibilitat i promou que les Arts de carrer siguin més accessibles per al públic i els i les professionals que treballen en el sector, fent particular èmfasi en aquelles persones que s’identifiquen com a sordes, discapacitades o amb neurodivergència.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordi Cortés, fundador de Col·lectiu de dansa-teatre integrat Liant la Troca

Nascut a Barcelona, va entrar al Departament de dansa de l’Institut del Teatre a al 1983. Explica que el 1984 quasi es mort d’un infart dalt de l’escenari de la Marató de l’espectacle, amb el seu primer solo Solitud.

A partir d’aquell moment comença a treballar amb diferents artistes i companyies de Barcelona com són  Ramon Oller-Metros o  Àngels Margarit-Cia Mudances, i s’uneix a diversos artistes per crear Lanonima Imperial, companyia de la qual en va formar part durant anys. L’any 1990 es trasllada a Londres a treballar amb DV8 Physical Theater, la companyia amb la que somiava i amb qui col·labora durant sis anys, per després participar en aventures amb d’altres artistes com Nigel Charnock, Wendy Houston o Theatre de Complicite, entre d’altres.

Inicia una etapa on s’aventura en projectes d’altres hemisferis, Nova Zelanda, Brasil, Nova York. També segueix creant solos propis i realitzant solos per a altres artistes. L’any 2000 torna a Barcelona i s’uneix a la companyia Alta Realitat, l’Associació Kiakahart, i a la fàbrica de creació La Caldera, i descobreix la seva passió per treballar amb col·lectius d’artistes amb diversitat funcional, sensorial, sexual, mental i generacional, creant el col·lectiu de dansa i diversitat Liant la troca.

 

 

 

 

Laura Alos, coordinadora de Projectes Globals d’Europe Beyond Access, British Council

Europe Beyond Access és el major programa europeu dedicat a les Arts i la Disabilitat, en defensa dels artistes amb discapacitat, en l’escena internacional, construint audiències pel seu treball, i desenvolupant una xarxa amb les principals institucions que estan compromeses a comissariar i presentar al més alt nivell la feina dels i les artistes amb discapacitat.Cofinançat pel programa Europa Creativa de la Comissió Europea, els principals socis d’Europe Beyond Access són: Onassis Stegi (Grècia); Holland Dance Festival (Països Baixos); Kampnagel (Alemanya); Per.Art (Sèrbia); Skånes Dansteater (Suècia) i Oriente Occidente (Itàlia) sota la  direcciódel British Council (Regne Unit i Polònia).

 

 

 

 

 

 

 

Rita Noutel, coreògrafa i ballarina, Companyia Yurdance

És ballarina, intèrpret, performer i coreògrafa. Algunes de les seves participacions com a intèrpret i ballarina inclouen: l’obra de dansa-teatre Fósil, de Jordi Cortés, la peça de vídeo-dansa Brick skin i, com a vídeo artista, el seu projecte Fuck-in-progress, guardonat amb el premi a la Millor coreografia 2017.L’any 2014 crea la companyia Yurdance, juntament amb Miriam Aguilera. La seva primera obra, Cyclamen, es va estrenar el 2017 al primer festival internacional de dansa integrada de Seül i va ser premiada al Festival Escena Mobile 2018.

Yurdance ha actuat a diversos festivals com el TAC (Valladolid), KIADA (Seül), Dansa Metropolitana (Barcelona), Cuadernos Escénicos (Garachico-Tenerife), entre d’altres.Actualment Yurdance està presentant les obres The silence of the void i In Vacuo. L’any 2021, juntament amb José Maldonado, creen Bailes extraños. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sho Shibata, productor executiu de la companyia Stopgap, Regne Unit

Ja des de petit al Japó, en Sho Shibata havia participat activament en el món de les arts escèniques, actuant a diversos programes de televisió infantils, així com a produccions cinematogràfiques o teatrals.

L’any 1995 es trasllada al Regne Unit i es llicencia en filosofia i psicologia social a la London School of Economics and Political Science. La seva formació li proporciona una comprensió a nivell teòric de com actua la discriminació i la segregació en els entorns socials. Després de la seva graduació, el 2005, Sho treballa a l’ACE, Arts Council England, al sud-est del país, i des del 2008 entra a formar part de la companyia Stopgap Dance, on gestiona projectes de desenvolupament, difusió i coordinació de gires. A partir del 2009 comença a fer la producció de les creacions de carrer d’Stopgap, amb l’obra Tracking, culminant amb una gira d’SPUN productions per l’Olimpiada Cultural l’any 2012, després de la qual passa a formar part de la direcció de la companyia i actualment n’és el productor executiu.

 

ENTITATS COL·LABORADORES

 
 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?