Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Comunitat RBLS: teatre comunitari amb adolescents i joves

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap document disponible en aquests moments.

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
CREATIVITAT I INNOVACIÓ

SESSIÓ

Comunitat RBLS: teatre comunitari amb adolescents i joves

5 nov 2019 15:15-19:00   Teatre Tantarantana

L'SDE RBLS Festival Teatre Jove col·laboren en l'organització d'aquesta proposta informativa i de sensibilització dins el marc de les jornades professionals de la 3a edició del festival. 

 

La conjuntura econòmica i social dels darrers anys ha empès molts creadors i creadores, companyies i institucions a desenvolupar projectes comunitaris que contribueixin a la transformació social. Des de RBLS volem fer visibles els grans beneficis que els projectes escènics comunitaris reporten a nois i noies que tot just han entrat a l’adolescència. Mirarem també de trencar amb la idea que el teatre comunitari no té en compte el vessant artístic i de valorar la programació d’aquests projectes al circuit de teatre professional, entre altres objectius. La intenció d’aquesta trobada és que els/les assistents rebin informació útil i pràctica per entrar en el teatre comunitari o aprofundir en els seus coneixements.

 

Jornada adreçada a totes les persones professionals i creatives de les empreses i entitats del sector cultural i creatiu.

 

 

 

PROGRAMA

 

15.00 - 15.30 h

 

Recepció assistents

 

15.30  - 15.45 h

 

 

 

 

 

Presentació Teatre comunitari en el segle XXI
El teatre comunitari ha evolucionat significativament els darrers quinze anys. Ja no es circumscriu únicament al treball amb col·lectius en situació de vulnerabilitat social, sinó que s’ha obert a comunitats més àmplies i diverses, a temàtiques de tota mena i, sobretot, a formats artístics que en potencien la càrrega de denúncia o de reflexió.
 
                                                                                                  
Thomas Louvat va ser director artístic de TRANSFormas. Director artístic de VULNUS, arts vives i recerca, i dinamitzador de programes culturals i comunitaris del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, Louvat traçarà un mapa del teatre comunitari actual i ens introduirà en les seves tipologies.
 

15.45  - 16.15 h

 

 

 

 

 

Teatre fòrum, una eina per treballar problemàtiques socials
La tècnica de teatre social creada per Augusto Boal fa cinc dècades continua sent vàlida per fer reflexionar el públic sobre conflictes socials i apel·lar-lo perquè participi activament en la seva solució. En aquesta taula rodona es donaran claus perquè el Teatre Fòrum provoqui un efecte transformador real en adolescents i joves.
 
 
Amb Jordi Forcadas, director artístic de Forn de Teatre Pa’Tothom, Magalí Permanyer, cofundadora de Nus Teatre, i Natàlia Garcia, educadora social i col·laboradora a ImpactaT.
 

16.15 - 17.00 h                                                                                                       

 

    

La creació, al centre del procés

Encara hi ha qui opina que els projectes de teatre comunitari no tenen cura de la creació ni de la qualitat artística, sinó que pertanyen a l’àmbit estrictament social. És una visió antiquada, ja que cada cop és més habitual posar la creació al centre del procés. A través de l’experiència de professionals de la creació escènica coneixerem els beneficis de la pràctica artística en el teatre comunitari amb adolescents i joves.
 
 
Amb Eugènia Delgado, directora de Plàudite Teatre; Jairo Jiménez, de la Fundación Secretariado Gitano, i Josep M. Mestres, director d’escena, en representació del projecte Freiraum Barcelona/Madrid del Goethe- Institut Barcelona i La Joven; i Marta Galán, dramaturga i creadora.
 

17.00 - 17.45 h 

 

 

 

 

 

Grups auto-organitzats, centres escolars i educadors/ores: receptes per realitzar un projecte
Molts centres educatius i grups joves es mostren interessats en la creació artística per al creixement cultural, social i personal d’adolescents i joves. En general, necessiten l’assessorament o el guiatge de companyies i creadors/es professionals per desenvolupar aquests projectes. Aquesta xerrada oferirà indicacions per desenvolupar projectes de la manera més autònoma possible.
 
 
Amb Carles Giner, director d’EN RESiDÈNCiA, Mercè Mariné professora de l’Institut del Teatre i Alejandro Santaflorentina, coordinador del projecte A Tempo.
 

17.45 - 18.15 h 

 

 

 

 

 

Programació de teatre comunitari

 
L’alt nivell de qualitat artística que tenen alguns projectes comunitaris ha seduït darrerament festivals i teatres professionals. Dos d’aquests teatres exposaran els criteris que apliquen a l’hora de programar o engegar processos de creació comunitària i compartiran la seva experiència amb responsables de sales de tot el territori.
 
 
Amb Ferran Murillo, director del Teatre Tantarantana, i un/a representant de l’Antic Teatre.
 
18.15 - 19.00 h
Torn de preguntes, consultes i debats

 

En col·laboració

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?