Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Galeries d'art, espais sostenibles | Pràctiques i mesures en sostenibilitat ambiental a l’entorn de les galeries d’art

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap document disponible en aquests moments.

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
SOSTENIBILITAT AMBIENTAL

JORNADA

Galeries d'art, espais sostenibles | Pràctiques i mesures en sostenibilitat ambiental a l’entorn de les galeries d’art

2 oct 2023 11:30-14:00   MACBA. Auditori Meier

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), i dins del marc del Pla_C* Cultura pel Clima, organitza una jornada sobre les pràctiques en sostenibilitat a l’entorn de les galeries d’art.


Com pot el mercat global de l'art promoure una consciència ambiental més àmplia? Com es pot adaptar el sector de les arts visuals a un escenari de crisi climàtica i escassetat de recursos, i alhora respondre a la necessitat urgent de reduir la seva petjada de carboni? Com a galeria, disposo d’ajuts per portar a terme aquestes pràctiques? 


Abordarem aqueestes qüestions durant la jornada, que començarà amb la presentació de la Guia d'accions efectives per a galeries d’art , que hem traduït al català de la Gallery Climate Coalition (GCC), amb l’objectiu de fer-la accessible. Aquesta guia aporta informació rellevant sobre pràctiques que redueixen l’impacte ambiental de les activitats pròpies del sector de les arts visuals. També es dedicarà una part de la sessió a parlar d’eines com la calculadora de carboni de la GCC, que es pot fer servir per analitzar amb detall les principals fonts d’emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Seguidament, s’explicaran quins ajuts, recursos i serveis ofereix l’ICEC per desenvolupar pràctiques en sostenibilitat a l’entorn de les galeries. 

 

A més a més, comptarem amb una taula rodona en què participaran professionals del sector per debatre sobre aquestes pràctiques: Anna Manubens, directora d'Hangar (centre de recerca i producció artística); Laura González Palacios, directora de Chiquita Room, i Blanca de la Torre, comissària i assagista especialitzada en pràctiques artístiques i sostenibilitat. El moderador de la taula, així com el coordinador de la jornada, serà Llucià Homs, analista del mercat de l’art i consultor cultural.

 

Objectius de la jornada

 

  • Conscienciar a les galeries de la importància d’unes pràctiques sostenibles en el seu entorn.
  • Explicar com les institucions (en aquest cas l'ICEC) donen suport a l’esforç que es demana a les galeries amb coneixement i recursos específics.
  • Explicar la responsabilitat que tenen les galeries en el lideratge del sector pel que fa al treball amb artistes, comissaris i tot l’entramat del sistema de l’art.
  • Contextualitzar que l’acte s’insereix en un “moviment” de conscienciació global en l’entorn artístic que afecta a tots els professionals del sector.
  • Mostrar l’existència d’eines (la calculadora de carboni) que permeten objectivar l’impacte real que les pràctiques professionals tenen sobre el planeta. 
  • Mostrar models de professionals sensibles en relació amb pràctiques més sostenibles amb l'objectiu de sensibilitzar altres professionals en aquest àmbit.

 

 

La sessió va adreçada a galeries d’art, artistes, gestors culturals, espais de creació, entre d’altres professionals del sector de les arts visuals. 

 

PROGRAMA                                                                                                                                                 

 

11.30-11.45 h

 

 

Benvinguda institucional i presentació de la jornada, a càrrec d’Eduard Vicente, gerent del MACBA, Edgar Garcia Casellas, director de l'ICEC, i Llucià Homs, coordinador de la jornada
11.45-12.30 h

 

Presentació de la 'Guia d’accions efectives per a Galeries d’art', a càrrec de Giada Calvano, cofundadora de Chloe Sustainability

12.30-12.45 h

 

 

Nova línia de subvencions per a obres de millora o adquisició d’equipament per al sector cultural, específicament la part que afecta a galeries d’art, a càrrec d'Àlex Pi, director de l'Àrea de Desenvolupament i Transformació Empresarial

12.45-13.30 h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taula rodona  'Les pràctiques de les galeries davant del repte del canvi climàtic'
  • Anna Manubens, directora d'Hangar, centre de recerca i producció artística
  • Laura González Palacios, fundadora i directora de Chiquita Room
  • Blanca de la Torre, comissària i assagista especialitzada en pràctiques artístiques i sostenibilitat

 

Moderador: Llucià Homs, coordinador de la jornada i analista del mercat de l’art i consultor cultural

 

13.30-14.00 h Aperitiu MACBA. Sala 0 (zero)

 

PONENTS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Llucià Homs

Analista del mercat de l’art i consultor cultural

És consultor cultural, comissari d’exposicions, assessor artístic i analista del mercat de l’art. Els seus vint anys de galerista li han donat l’experiència necessària per liderar projectes com Talking Galleries, el Think Tank internacional que fundà el 2011 sobre les pràctiques del galerisme i el sistema de l’art; o Loop, la fira i festival de videoart de Barcelona, així com la plataforma cultural Hänsel* i Gretel*, centrada en la tríada cultura-ciutat-Barcelona. És articulista a La Vanguardia i fa classes a la Universitat de Barcelona. Des de 2019 dirigeix també la Fundació Salvat.

El seu pas pel sector públic com a director de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (2011-2015) i de La Virreina Centre de la Imatge, articula una trajectòria professional polièdrica, com a empresari d’indústries culturals i com a gestor cultural públic. La revista Forbes el va elegir el 2023 com un dels vint-i-cinc professionals més rellevants de l’Estat espanyol en el sector de l’art.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giada Calvano

Cofundadora de Chloe Sustainability

És experta en sostenibilitat, festivals i gestió cultural. És cofundadora de Chloe Sustainability, consultoria que acompanya les organitzacions culturals en el camí cap a la sostenibilitat. A més, és membre d’STAGE —col·lectiu espanyol de professionals en sostenibilitat i esdeveniments i certificadora ambiental sènior per a A Greener Future (Regne Unit)—. Giada també és investigadora, coordinadora acadèmica i doctoranda del programa de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona. Actualment, treballa com a investigadora en el projecte europeu MESOC - Measuring the Social Dimension of Culture (programa Horitzó 2020). Imparteix cursos universitaris sobre gestió cultural i de festivals, gestió sostenible d’esdeveniments i cooperació cultural internacional a diferents institucions: Universitat de Barcelona (UB), Ostelea, Inland Norway University, Centre de Tursime, Hosteleria i Gastronomia (CETT), Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), etc. Coordina la versió semipresencial del postgrau en Producció i Gestió d’Espectacles i Festivals de la UB. La seva tesi doctoral se centra en les pràctiques de sostenibilitat dels festivals de música europeus des d’una perspectiva organitzativa. Ha estat prèviament cap de Recerca de l’Observatori de l’Espectacle de la regió italiana de l’Emilia-Romagna. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Manubens

Directora d'Hangar, centre de recerca i producció artística

Entre les línies d’acció actuals del centre destaquen eixos com InfraManteniment, que aborda les infraestructures com a dispositius de governança; Practicable, que amplia el concepte de recerca creuant les pràctiques de cos amb el codi lliure; AudioFormal, que assaja exercicis d’escolta, i un abordatge en la intersecció entre l’art, la ciència i la tecnologia des d’un punt de vista crític per reflexionar sobre la sostenibilitat o l’accessibilitat des d’altres perspectives.

Fins a 2017 va ser responsable de Programes Públics del Museu d’Art Contemporani de Bordeus (CAPC). Anteriorment, va ser comissària i productora independent amb una preferència per papers híbrids en la intersecció entre escriptura, recerca, programació, anàlisi institucional i comissariat. Ha combinat sempre la seva activitat amb la docència i,  a banda, va impartir amb regularitat classes a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

 

 

Laura González Palacios

És fundadora i directora de Chiquita Room, un centre d'art contemporani a Barcelona que desenvolupa la seva activitat com a galeria, productora i comissària de projectes, residència per a artistes i editorial de llibres d'artista. Llicenciada en periodisme, amb màster d'edició i postgrau en cos i art, també està formada i entrenada en processos d'innovació organitzativa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blanca de la Torre

Comissària i assagista especialitzada en pràctiques artístiques i sostenibilitat

És curadora, historiadora de l’art, investigadora i ecofeminista. La seva tasca professional se situa en la intersecció entre les arts visuals, l’ecologia política i les pràctiques creatives sostenibles. A més, ha publicat més d’un centenar de textos especialitzats en llibres, catàlegs i revistes. També participa regularment en conferències i simposis internacionals sobre cultura i sostenibilitat i forma part de la Comunitat de Coneixement i Pràctica sobre desenvolupament sostenible de REDS (Red Española para el Desarrollo Sostenible).

Fins a enguany va ser curadora en cap de la XV Biennal Internacional de Cuenca (Equador), i comissària del projecte Overview Effect al Museu d’Art Contemporani de Belgrad (MoCAB) i Con los pies en la Tierra al Centre Atlàntic d’Art Modern (CAAM) de las Palmas de Gran Canària, on també és directora de l’Aula Sostenible. Ha comissariat exposicions desenvolupades per a la Xarxa de Centres Culturals de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) a les seves seus llatinoamericanes. En tots aquests projectes, va desenvolupar un pla d'actuacions en matèria de sostenibilitat per reduir la petjada ecològica.

Anteriorment, va ser comissària cap d’Artium, Museu d’Art Contemporani del País Basc (Vitòria-Gasteiz) i, posteriorment, ha comissariat exposicions a nombrosos museus i centres d’art internacionals.

 

Podeu consultar eines i recursos específics sobre sostenibilitat ambiental, al web del Pla_C*, clicant AQUÍ

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?