Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > La creació en el context de la inclusió, la diferència i la comunitat

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap document disponible en aquests moments.

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
CREATIVITAT I INNOVACIÓ

JORNADA

La creació en el context de la inclusió, la diferència i la comunitat

2 mai 2019 09:30-17:30   Mercat de les Flors

 

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i l’Àrea de Públics, organitza la tercera Jornada sobre Cultura Inclusiva i Arts Comunitàries, “La creació en el context de la inclusió, la diferència i la comunitat”. Aquesta edició situa la mirada en les creadores i els creadors, i en la seva vinculació als processos comunitaris i inclusius.

 

La creació com a espai de trobada de les diferències, com a suma de sabers múltiples, farà que ens preguntem qui són les creadores i els creadors, com treballen junts o què fem amb les creacions. Comptarem amb experiències i persones molt diverses en motivació, temporalitat o metodologia.

 

Ampliant el focus, abordarem quines són les aportacions de la creació comunitària i inclusiva en el sector cultural; destacarem l’abast d’aquestes propostes i el valor afegit que comporta per a les creadores i els creadors, per a l’obra i per als públics, i també n’identificarem els límits.

 

Inscriu-t'hi aquí:

 

 

OBJECTIUS

 

  • Qüestionar qui són les creadores i els creadors d’aquests tipus de processos.
  • Abordar les possibilitats i els límits d’aquests projectes quan, des del començament, es vol generar peces artístiques que es presentin al públic.
  • Plantejar de manera crítica i autocrítica quina relació existeix amb el sector cultural i quina relació s’hi voldria tenir, si fos el cas.
  • Presentar propostes més enllà de les nostres fronteres, ampliant la mirada i creant un diàleg sobre reptes comuns i diferenciats.

 

Sessió adreçada a professionals del sector cultural i creatiu, així com a professionals del sector social i educatiu implicats en el desenvolupament i la riquesa dels projectes artístics de caràcter inclusiu o comunitari, que hi estiguin interessats o que tinguin curiositat per conèixer-los.

 

PROGRAMA

 

9.30 - 9.45 h              Inscripcions

 

9.45 - 10.00 h            Obertura de la sessió a càrrec de Miquel Curanta, director de l’ICEC.

 

10.00 - 11.00 h          “Pràctiques artístiques i comunitats: el cas de Portugal”, a càrrec d’Hugo Cruz, professor, gestor cultural i director de teatre portuguès. També és cofundador i supervisor d’A PELE i director artístic de MEXE-Trobada internacional d’art i comunitat.

 

En el context de la creació artística contemporània, en les seves diverses llengües, la dimensió de la participació comunitària en els processos creatius està experimentant actualment un moment de gran expansió. Aquest moviment passa simultàniament en els enfocaments educatius, socials i comunitaris que recorren els llenguatges artístics com a possibilitat d’intervenció en el context actual. Aquesta conferència posa de manifest una breu perspectiva històrica d’aquest àmbit, així com diferents experiències relacionades amb els processos artístics de creació col·lectiva, en particular els teatrals. Des d’una cartografia d’experiències a Portugal s’identifiquen les principals potencialitats i impassos que sorgeixen en aquests processos, així com les possibles connexions de desenvolupament a la participació ciutadana.

 

11.00 - 11.30 h           Pausa.

 

11.30 - 12.30 h           “Happy Island”, de La Ribot (artista, Espanya-Suïssa) i Henrique Amoedo, de la companyia Dançando com a Diferença (Madeira), amb la col·laboració de La Ribot en la direcció artística del projecte.

 
Què passa quan intentem explorar les fronteres d’un món que, a primera vista, és desconegut? Què passa quan donem veu als desitjos, els somnis i les intencions d’un grup de joves ballarins amb discapacitats? Què passa quan l’art troba una realitat impossible en una petita illa de l’Atlàntic? Aquestes són les preguntes que La Ribot i Henrique Amoedo intenten respondre amb aquesta presentació que busca explorar el què i el perquè del procés artístic de Happy Island. Una presentació en què explorarem les rutes d’aquests dos actors abans i després de l’estrena de l’obra al setembre del 2018, en una conferència que tractarà de canviar la percepció sobre la participació i el paper de la ballarina amb discapacitats en les arts contemporànies.

 

12.30 - 14.00h           Diàlegs amb persones involucrades com a creadors i creadores en projectes de creació artística inclusiva i comunitària.

 

“Sis personatges: procés de creació”, interpretats per persones sense llar. Juan Carlos Martel, director d’escena i director del Teatre Lliure, i Marta Pulgar, cap de Comunicació d’Arrels Fundació, dialoguen sobre el projecte.

 

Sis personatges - Homenatge a Tomás Giner va ser una creació col·lectiva que es va presentar al Teatre Lliure el 2017. “Viuen al carrer, dormen al carrer, roden pel món. No ens els mirem ni ens interpel·len. Avui, aquí, són cinc i pugen a l’escenari. Històries de veritat a la recerca de la veritat de l’escena.”

 

“Música per a la inclusió” i “Musicant” tenen la finalitat de contribuir a canviar la mirada envers les persones amb discapacitat, visibilitzant les seves capacitats tot fent de pont cap a la inclusió social. Artur Fernández,especialista en la coordinació i la direcció de projectes d’inclusió social, dialogarà amb Jordi Ribas, músic de la banda Clams.

 

NCNC, Nuovo Cinema Neo Cinetico: lectures d’allò invisible, narratives d’allò comú, creació amb i per al territori”. Un projecte singular entre les narratives orals i d’imatge presentat per Prisca Villa, directora artística i Gary Shochat, guionista i dissenyador de l'espai sonor.

 

“Rebomboris”. Pràctiques col·laboratives que dilueixen les fronteres entre l’art i la vida, amb Karina Fulladosa, de Sindihogar-Sindillar - sindicat independent de dones treballadores de la llar i la cura i Marta Vergonyós, artista visual, cineasta i activista feminista. “Rebomboris” va ser part del programa municipal Art i Part, de creació artística comunitària als barris (Institut de Cultura de Barcelona, ICUB).

 

Moderació a càrrec d’Eva García (ComuArt - Art Sense Límits), experta en creació i producció artística comunitària.

 

14.00 - 14.30 h          Tancament i dinàmica d’avaluació.

 

Pausa per dinar.

 

15.30 - 17.30h       Taller amb Hugo Cruz, professor, gestor cultural i director de teatre portuguès. També és cofundador i director artístic d’A PELE - Espaço de Contacto Social e Cultural i coordinador del nucli de teatre de l’oprimit, creat el 2007, de Porto.

 

“Pràctiques artístiques, comunitats i participació: un enfocament de reflexió i acció”

En una àrea híbrida, com ara pràctiques artístiques, comunitats i participació, calen un moviment aclaridor i la definició de xarxes teòriques i pràctiques que inevitablement travessen diferents àrees disciplinàries (art, antropologia, intervenció comunitària, psicologia comunitària, sociologia, pedagogia).

 

Aquest mòdul proposa una activitat que vagi de la reflexió cap a una praxi sostinguda, estructurada, informada i, per tant, amb més projecció. De la interacció entre art, comunitat i participació sorgeix un territori únic amb característiques pròpies.

 

En aquest àmbit, es consolida l’equilibri entre les necessitats, les identitats i l’estètica d’una comunitat i un compromís ètic constant que, juntament amb les propostes dels professionals de les arts (creadors i gestors), construeixen un diàleg permanent amb la comunitat, “ser i voler”.

 

Objectius del taller

 

  • Desenvolupar una introducció teòrica i històrica sobre els conceptes de pràctiques artístiques, comunitats i participació.
  • Fonamentar la rellevància del desenvolupament de projectes artístics en diversos contextos comunitaris.
  • Reflexionar sobre el treball dels professionals de l’art (creadors i gestors) i sobre el desenvolupament social i comunitari i la seva integració.
  • Fomentar l’accés i l’anàlisi crítica dels processos i les dinàmiques comunitàries per esdevenir el punt de partida del disseny i la implementació de projectes artístics.
  • Promoure i definir bones pràctiques professionals (humanes, artístiques i ètiques) en aquest camp d’acció.

 

Metodologia

 

Els objectius del taller es treballaran en una lògica d’acció-reflexió. És a dir, en primer lloc, es proposen exercicis pràctics al grup a partir de les pròpies experiències, integrant-les amb els conceptes teòrics que donen suport als objectius del taller.

 

Atesa l’especificitat del taller i l’aforament limitat, l’ICEC es reserva el dret de fer una selecció prèvia.

 

**********************************************************************************************************************************************

 

#artsinclusives

@sdeicec

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?