Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Les sales de cinema i la sostenibilitat ambiental. Normativa, accions específiques i casos de bones pràctiques.

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Presentació Gabriela Melitsko
Presentació Terraqui

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
SOSTENIBILITAT AMBIENTAL

JORNADA

Les sales de cinema i la sostenibilitat ambiental. Normativa, accions específiques i casos de bones pràctiques.

29 jun 2022 10:00-14:00   EN LÍNIA

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), i amb el suport del Gremi de Cinemes de Catalunya, organitza una jornada per parlar dels reptes i les oportunitats dels cinemes de ser més sostenibles ambientalment.


En aquesta sessió explicarem els àmbits principals de la normativa ambiental que afecten a les sales de cinema i parlarem de les accions que aquestes poden implementar per introduir millores ambientals. També tractarem la vinculació de la sostenibilitat ambiental als valors i propòsits de l'organització, així com d’experiències i casos de bones pràctiques.

 

Objectius de la sessió:

  • Introduir el concepte de green cinema.
  • Impulsar, generar interés i inspirar accions per fer millores ambientals.
  • Comprendre els reptes i oportunitats de la sostenibilitat ambiental en el disseny i la gestió de les sales de cinema: en quin punt es troben i quins són els passos a fer.

 

Destinataris de la sessió: 

Professionals de l’àmbit de l’exhibició cinematogràfica: directors/es i/o gestors/es de sales de cinema, director/es d’operacions i de compres, caps de departament, personal treballador, a més de responsables en matèria de sostenibiltitat ambiental dels espais d’exhibició cinematrogràfica.

 


La formació en sostenibilitat ambiental de l’SDE s’emmarca dins el Pla_C* Cultura pel Clima, un full de ruta adreçat a les empreses del sector cultural, articulat en 3 eixos estratègics, 16 línies d’actuació i 37 accions que es desplegaran entre el 2022 i el 2024. El pla vol acompanyar la transformació del sector cap a un model més sostenible i promoure també la capacitat de la cultura d’inspirar un canvi en la ciutadania.
 

Amb aquesta sessió tanquem un mòdul de tres formacions adreçades a diferents agents del sector  audiovisual: productores, festivals de cinema i sales d’exhibició.

 

PROGRAMA

 

10.00h

 

Benvinguda institucional, a càrrec d'Edgar Garcia, director en funcions de l’Institut Català de les Empreses Culturals

10.15h

 

 

Aproximació a la normativa sobre sostenibilitat aplicable a les sales de cinema, a càrrec de Irene Mataró i Aloia López, de Terraqui, despatx especialitzat en dret ambiental

 

En aquesta sessió s’exposaran les principals qüestions a tenir en compte per part de les sales de cinema en relació amb el marc normatiu aplicable en matèria ambiental, amb l’objectiu de que aquestes puguin diagnosticar quina és la seva situació actual i els nous reptes que vindran pel que fa a la incorporació de la sostenibilitat ambiental. En particular es farà una breu introducció al marc normatiu aplicable, fent especial èmfasi en el canvi climàtic i l’economia circular, i es tractaran, des d’una vessant normativa, aspectes com la petjada de carboni, la contractació pública, l’eficiència energètica de les instal·lacions, les obligacions en matèria d’energies renovables, l’ús eficient dels recursos, així com, els residus i els envasos. 

11.15h

 

Què podem fer com a sales de cinema per reduir l’impacte ambiental?, a càrrec de Graciela Melitsko, responsable de consultoria i capacitació a Julie’s Bicycle

 

Parlarem del context climàtic, de quines són les qüestions clau en relació a l’emergència climàtica i els principals impactes ambientals de les sales de cinema. Què mesurar, quins indicadors seleccionar i prioritzar, què es la compensació de la petjada de carboni, etc., són altres temes que tractarem. També compartirem casos d’estudi de cinemes que esdevenen bones pràctiques en matèria de sostenibiltat ambiental. 

12.15h Pausa

12.30h

 

 

 

Presentació de la línia de subvencions per a sales d'exhibició cinematogràfica en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea – NextGeneration EU, a càrrec de Francisco Vargas, director de l'Àrea de l'Audiovisual de l'ICEC

12.40h

Com implementem accions específiques?, a càrrec de Graciela Melitsko

 

En aquesta segona part, parlarem d’estratègia i governança per a la sostenibilitat ambiental i definirem els principis per desenvolupar una memòria i un pla ambiental que impliqui a tota l’organització i permeti involucrar a tothom en la seva implementació.  

També parlarem de la cadena de subministrament i analitzarem els principis d'una bona compra; de com influir en la catalització de canvis més amplis mitjançant les nostres opcions i de les oportunitats per a nous models de negoci, per a projectes d'R+D i d’innovació material i social.

13.40h Torn de preguntes i espai per compartir experiències 
14.00h  Tancament

 

PONENTS

 

Irene Mataró, advocada, graduada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, Màster en Advocacia per la Universitat Pompeu Fabra, Màster en Dret Ambiental pel CEDAT-Universitat Rovira i Virgili. Actualment és advocada al despatx especialitzat en dret ambiental, TERRAQUI, i professora associada de dret administratiu a la Universitat Rovira i Virgili

 

 

 

Aloia López, advocada, llicenciada en Dret per la Universitat de Santiago de Compostel·la, Màster d’Advocacia per la Universitat de Santiago de Compostel·la, Màster en Dret Ambiental pel CEDAT- Universitat Rovira i Virgili. Actualment és advocada al despatx especialitzat en dret ambiental, TERRAQUI, i professora associada de dret administratiu a la Universitat Rovira i Virgili.

 

 

 

Graciela Melitsko Thornton, responsable de consultoria i capacitació a Julie's Bicycle. És Mestra en Política Urbana i Ambiental de la Universitat de Tufts, Boston,  i té una experiència professional de més de 20 anys a l'àrea de desenvolupament sostenible i el canvi climàtic. El seu conjunt d'habilitats inclou el desenvolupament de polítiques i gestió de projectes per a ciutats baixes en carboni, la gestió ambiental per als sectors d'arts i la cultura, així com la promoció de l'energia renovable al Regne Unit, Europa i Amèrica Llatina. Ha treballat en una gran varietat de consultories culturals com ara, la Fundació Carasso, Independent Cinema Office, British Film Institute, Royal Opera House o Curzon Cinemas, entre moltes altres. 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?