Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Mediació i accessibilitat en els museus, els centres i els espais d’arts visuals de Catalunya

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap document disponible en aquests moments.

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
GESTIÓ EMPRESARIAL

JORNADA

Mediació i accessibilitat en els museus, els centres i els espais d’arts visuals de Catalunya

21 mar 2022 10:00-13:00   EN LÍNIA

La Direcció General del Patrimoni Cultural, la Direcció General Promoció Cultural i Biblioteques i l'Institut Català de les Empreses Culturals per mitjà del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), d’acord amb la Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat, organitzen la formació en “Mediació i accessibilitaten els museus, els centres i els espais d’arts visuals de Catalunya”, en el marc de les actuacions del Pla d’accessibilitat de museus i centres i espais d’arts visuals de Catalunya.

 

Introducció

 

Organitzem aquesta jornada amb la finalitat de formar els programadors i programadores, els responsables i els tècnics i tècniques dels museus, els centres i els espais d’arts visuals, així com el personal d’atenció al públic i totes aquelles persones interessades —que formin part o no d’aquests equipaments—que intervenen en la mediació. I d’acord amb la Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat, que té per objecte establir les condicions d’accessibilitat necessàries perquè els espais d’ús públic, els edificis, els mitjans de transport, els productes, els serveis i els processos de comunicació garanteixin l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb altres dificultats d’interacció amb l’entorn.

 

Objectius

 

  • Garantir que les persones amb discapacitat puguin participar de manera activa i en igualtat de condicions en els museus i les arts visuals.
  • Entendre les característiques i les necessitats específiques de les persones amb discapacitat.
  • Introduir bones pràctiques en la mediació i l’accessibilitat.

 

Programa

 

10.00 h. | Presentació de la jornada a càrrec de Toni Cabré, sub-director general de Promoció Cultural, i Magda Gassó Hoja, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles.    

 

10.10-11.00 h. | Accessibilitat cognitiva: eines per apropar els museus a públics amb dificultats de comprensió, a càrrec d'Óscar García Muñoz, coordinador de projectes d’accessibilitat de Plena Inclusión Madrid, té un Postgrau en Accessibilitat Universal i Disseny per a Tothom i és adaptador de textos a lectura fàcil.

 

En conversa amb Anna Guarro, cap de Programes Públics del Museu Picasso.

 

11.00-11.45 h. | Accessibilitat neurodivergent i capacitisme inconscient a càrrec d'Oriol/Hortènsia Fuster Cabrera, artista i narradora neurodivergent, rural, trans no binària, de classe baixa i nació oprimida. Articula postcolonialitat: i ho fa entre l’art contemporani, el tercer sector i la cultura de base, com també des de la filosofia i la literatura.

 

En conversa amb Roser Sanjuan, responsable de Programes Públics del Centre d’Art La Panera de Lleida.

 

11.45-12.00 h. | PAUSA

 

12.00-13.00 h. | Art, accessibilitat i anticapacitisme a càrrec d'Helena Vinent

                        First Dates: mediació i diversitat funcional a càrrec de Costa Badia

 

Helena Vinent, a través de la pràctica artística i la reflexió crítica, investiga entorn de la construcció identitària del cos discapacitat des del seu posicionament com a persona sorda, qüestionant un model de funcionalitat imposat i subvertint els imaginaris capacitistes que operen sobre els nostres cossos.

                          

Costa Badia, artista i mediadora cultural, se centra en la validació de l’error i en el desafiament als estereotips de bellesa i de comportament. Busca un camí alternatiu investigant sobre la convivència entre les persones normatives i les no normatives.

 

En conversa amb Teresa Rubio, mediadora cultural, educadora d’art i col·laboradora d’Apropa Cultura.

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?