Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Mòdul Jurídic i fiscal. Sessions d'actualització | Arts visuals: novetats legislatives i irrupció de la tecnologia digital

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Arts Visuals Novetats legislatives

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
JURÍDIC I FISCAL

SESSIÓ

Mòdul Jurídic i fiscal. Sessions d'actualització | Arts visuals: novetats legislatives i irrupció de la tecnologia digital

21 jun 2023 10:00-12:30   Sala d'actes Santa Mònica

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), continua amb la formació jurídic i fiscal per donar a conèixer les novetats i les darreres actualitzacions d’aquest àmbit que afecten a empreses i professionals del sector cultural.

 

S’han fet tres de les sis sessions presencials. Aquesta serà la quarta, Arts visuals: novetats legislatives i irrupció de la tecnologia digital, amb l'especialista Abel Garriga. Les properes es duran a la tardor-hivern d’enguany; El sector editorial: permeabilitat i transformació constant, o Les noves tecnologies, creadores de contingut?

 

L’objectiu és fer una actualització dels continguts jurídics i fiscals més rellevants relacionats directament amb el sector cultural. Es combinaran sessions específiques d’una disciplina cultural amb d’altres de caràcter més transversal, amb temes comuns per a tots els àmbits.Les sessions seran eminentment pràctiques, a partir de les quals els assistents podran, a més d’estar al dia, aclarir dubtes o adquirir nous coneixements útils per a la seva activitat professional.

 

Aquest mòdul està adreçat als professionals del sector cultural que desenvolupen habitualment tasques de gestió jurídica i fiscal dins de les seves organitzacions.

 

Serà Patricia Riera Barsallo, advocada col·legiada de l’ICAB i especialitzada en drets d’autor, la coordinadora del mòdul i qui moderarà les sessions.

 

Avui parlem de...
Arts visuals: novetats legislatives i irrupció de la tecnologia digital

 

El sector de les arts visuals —que encara no ha resolt problemàtiques històriques— es troba enmig de l’enèsima revolució tecnològica que torna a plantejar nous reptes i interrogants. En aquesta sessió s’analitzaran les novetats legislatives (o l'absència de legislació) i l’impacte de la tecnologia digital en els processos de creació, distribució i consum de l’obra expressada a través de la imatge.

 

L’objectiu de la sessió és donar a conèixer al sector de les arts visuals —en el sentit més ampli del concepte: creadors, comissaris, gestors culturals intermediaris, centres de creació i institucions culturals i museístiques— les novetats introduïdes en el marc regulatori de la seva activitat, amb especial atenció a la incidència de les noves tecnologies en el procés de creació i contractació de les obres visuals, tenint en compte la doble posició dels implicats com a creadors i consumidors d’obra protegida.

 

Temes per tractar:


Arts visuals: novetats legislatives i irrupció de la tecnologia digital


   1. Estatut de l’artista: El artista visual no tiene quien le escriba


   2. Darreres modificacions en matèria de propietat intel·lectual

       Reproducció d’obres en domini públic i a l’efecte de conservar-les.

       Conservació del patrimoni cultural.

       El límit del pastitx.

       Ús d’obres i de prestacions fora del circuit comercial per part de les institucions responsables         del patrimoni cultural.

       Obres d’art visual en domini públic.

 

   3. Tecnologia digital i creació dels artistes visuals

       Blockchain i NFTs.

       Intel·ligència artificial.

 

Sessió adreçada a: creadors, comissaris, mediadors culturals, galeristes i gestors d’institucions culturals i museístiques.

 

PROGRAMA

 

10:00-10.10 h Benvinguda

10:10-12.30 h

 

 

Actualització sobre novetats legislatives entorn de les arts visuals, la irrupció del digital i la seva derivada jurídica, a càrrec d'Abel Garriga, advocat especialista en dret civil i propietat intel·lectual. Diàleg obert entre Patricia Riera Barsallo i els assistents

 

 

PONENTS

 

 

 

Abel Garriga
Advocat especialista en dret civil i propietat intel·lectual. Ha dedicat la seva carrera professional a assessorar els diferents agents del sector cultural i les empreses que treballen amb intangibles, especialment creadors, editorials, productores audiovisuals i institucions culturals i museístiques. És vocal de la secció de Drets de Propietat Intel·lectual i Drets d'Imatge de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, membre de l’Associació Literària i Artística per a la Defensa dels Drets d’Autor i, actualment, és advocat de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

Advocada col·legiada de l’ICAB especialitzada en drets d’autor, Patricia Riera és llicenciada en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona.
Els darrers quinze anys ha desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit de la gestió col·lectiva dels drets d’autor. Fins al 2019, com a delegada de CEDRO a Catalunya i, des del 2020, com a assessora del Departament de Relacions Internacionals d’AISGE.


És professora col·laboradora de la UOC, on imparteix l’assignatura de Propietat Intel·lectual del grau en Dret, i professora i ponent en diferents màsters del món de l’edició i específics en propietat intel·lectual.
És membre de la Junta Directiva de l’associació Aladda, que agrupa advocats especialitzats en drets d’autor, i membre de DENAE.

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?