Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Mòdul Jurídic i fiscal. Sessions d'actualització | Implicacions legals de la IA generativa en la creació artística

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap document disponible en aquests moments.

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
JURÍDIC I FISCAL

SESSIÓ

Mòdul Jurídic i fiscal. Sessions d'actualització | Implicacions legals de la IA generativa en la creació artística

8 nov 2023 10:00-12:30   En línia

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), ha realitzat al llarg del 2023 una formació en l'àmbit jurídic i fiscal per donar a conèixer les novetats i les darreres actualitzacions que afecten a empreses i professionals del sector cultural. 

 

L’objectiu del mòdul ha estat fer una actualització dels continguts jurídics i fiscals més rellevants relacionats directament amb el sector cultural. S'han combinat sessions específiques d’una disciplina cultural amb d’altres de caràcter més transversal, amb temes comuns per a tots els àmbits. Les sessions han estat eminentment pràctiques, a partir de les quals els assistents han pogut, a més d’estar al dia, aclarir dubtes o adquirir nous coneixements útils per a la seva activitat professional.

 

Aquest mòdul està adreçat als professionals del sector cultural que desenvolupen habitualment tasques de gestió jurídica i fiscal dins de les seves organitzacions.

 

La darrera sessió, la sisena de 2023, serà Implicacions legals de la IA generativa en la creació artística.

 

Patricia Riera Barsallo, advocada col·legiada de l’ICAB i especialitzada en drets d’autor, ha estat la coordinadora del mòdul, qui ha moderat les sessions i qui també moderarà aquesta sisena. 

 

Avui parlem de... 

Implicacions legals de la IA generativa en la creació artística
 

La intel·ligència artificial (IA) és un dels temes actuals que més curiositat desperta i dels que més es parla. Un pas més en la revolució tecnològica de la nostra era que avança i intervé en la societat i la cultura dels països d’arreu del món.
Com no podia ser d’una altra manera, l’ús d’eines d’IA generativa (és a dir, aquella que és capaç de generar continguts a partir d’uns inputs o prompts previs) està impactant en el món de la creació artística i generant tot un seguit de qüestions: des de com funciona realment aquesta tecnologia, passant per quin ús fa de les obres ja existents, com es transformen els processos creatius i quines són les conseqüències jurídiques que comporta (qui és l’autor, com afecta els drets d’autor, quin impacte poden tenir en el mercat els continguts generats per IA generativa, etc.). 

 

En aquesta sessió volem donar resposta a aquestes i altres preguntes, i per això proposem un debat a tres bandes, amb tres ponents de perfils diferents: Montse Guàrdia, de l’àmbit tecnològic; Bani Brusadin, de l’àmbit artístic i creador, i Eva Sòria, de l’àmbit jurídic.


Aquesta sessió s’adreça a creadors, gestors culturals, advocats i altres gestors de drets d’autor, professional del sector cultural que treballin o vulguin treballar amb IA i tecnòlegs.

 

Objectius de la sessió:

  • Conèixer els principis tecnològics bàsics per entendre el funcionament de la IA generativa.
  • Conèixer l’ús que els creadors fan de les eines basades en IA generativa i la seva percepció sobre l’impacte que està tenint en els processos creatius.
  • Identificar l’impacte que la IA generativa té en els diferents marcs legals, en concret, en matèria de drets d’autor, protecció de dades i protecció de la imatge personal.
  • Donar veu als agents que intervenen en els processos d’IA.
  • Aprendre a conciliar tecnologia i creació.

 

Temes per parlar

 

  • Com funciona la IA generativa: tipus d’IA generatives, aprenentatge automàtic (machine learning), ús d’obres preexistents i identificació d’obres preexistents en els continguts generats.
  • El paper de l’artista davant la IA generativa: què vol dir fer creació amb IA generativa? Quin és el paper de l’artista en la creació de continguts generats per IA?
  • Aspectes legals que cal tenir en compte davant d’obres generades per IA: hi tenen cabuda les obres o produccions creades, generades o assistides per IA en l’actual sistema de protecció dels drets d’autor? Quins marcs legals es poden aplicar per protegir els creadors, autors o artistes? Quina protecció volen els creadors, autors o artistes?

 

 

PROGRAMA

 

10.00-10.05 h Benvinguda institucional

10.05-10.10 h

Patricia Riera Barsallo contextualitza i presenta la sessió 

10.10- 10.55 h Ponències Montse Guàrdia, Bani Brusadin i Eva Sòria
10.55-12.20 h Taula rodona amb les ponents, moderada per Patricia Riera Barsallo
12.20-12.30 h Preguntes i tancament

 

 

PONENTS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Montse Guàrdia

Presidenta del Consell Social de l’UPC, enginyera de Telecomunicacions (UPC) i Màster per la UPF i per la URL, amb àmplia experiència en càrrecs executius de multinacionals de l'EPC (Engineering, Procurement and Construction), de la indústria bancària i d’assegurances i dels serveis de Consultoria e Integració de Sistemes de Telecomunicació, té un extens coneixement en processos empresarials, d’innovació i de gestió del coneixement, sent especialista en ecosistemes, dirigint projectes de gran escala on és estructural aportar una visió humanista en la utilització de les TIC de darrera generació (Internet of Things, Intel·ligència Artificial (IA), Blockchain, Quantum Computing). En el seu projecte empresarial pren rellevància el seu caràcter pedagògic-assessor posicionant les TIC com a eina clau, en la creació o adaptació de models de negoci en el marc dels 17 ODS formulats per la ONU pel 2030. Ha estat Directora d’Estratègia i de l’Àrea de Societat de la Mobile World Capital i membre de l’equip fundador, vicepresidenta i directora general del Consorci Alastria. En l'àmbit de la IA és co-fundadora de l'empresa Big Onion, de la fundació ELLIS Alacant, membre del Consell Assessor de CIDAI, de OEIAC i és patrona de la Fundació ViT. En l'àmbit social d'impacte va ser membre de l'Europe Movement Health Growth Commitee, és co-fundadora de COVIDwarriors, membre del Comitè Acadèmic del “think-tank” FIDE, Business Angel, mentora en incubadores i acceleradores, membre de Consells Executiu i Assessor d’Start-ups i presidenta de Quantum Blockchain Alliance.

 

 

 

Bani Brusadin

És comissari independent, professor i investigador. El seu treball s'ocupa de les relacions entre art, cultures digitals, tecnologies a escala planetària i les seves polítiques. En la seva trajectòria professional destaquen la direcció del festival The Influencers (CCCB Barcelona, 2004 - 2019) i la seva activitat com a comissari per al festival transmediale 2023 (Berlín). Actualment col·labora amb Medialab Matadero (Madrid), la Fundació Foto Colectania (Barcelona) i l’Institut de Cultura de Barcelona. Bani és docent de diferents graus i màsters a la Universitat de Barcelona, Elisava i Esdi i és autor de l'assaig The Fog of Systems (Aksioma Institute for Contemporary Art, 2021).

Eva Soria

Doctora en dret amb una tesi doctoral (Premi extraordinari de doctorat) sobre Art Contemporani i Propietat Intel·lectual a la Universitat Autònoma de Barcelona. És historiadora de l’art (UAB), llicenciada en Conservació d’Art al Palazzo Spinelli i Juris Doctor per la Golden Gate University amb especialització en Propietat Intel·lectual i Dret Internacional.

També és membre de l’Associació Literària i Artística per a la defensa el Dret d’Autor (ALADDA).

 

 

 

 

 

 

 

Patricia Riera Barsallo

Advocada col·legiada de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, especialitzada en drets d’autor, Patricia Riera és llicenciada en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona.

Els darrers quinze anys ha desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit de la gestió col·lectiva dels drets d’autor. Fins al 2019, com a delegada de CEDRO a Catalunya i, des del 2020, com a assessora del Departament de Relacions Internacionals d’AISGE.

És professora col·laboradora de la UOC, on imparteix l’assignatura de Propietat Intel·lectual del grau en Dret, i professora i ponent en diferents màsters del món de l’edició i específics en propietat intel·lectual.

És membre de la Junta Directiva de l’associació Aladda, que agrupa advocats especialitzats en drets d’autor, i membre de DENAE.

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?