Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Agenda > Mòdul sobre perspectiva de gènere | Eines per a la transformació amb perspectiva de gènere
CREATIVITAT I INNOVACIÓ
TALLER:

Mòdul sobre perspectiva de gènere | Eines per a la transformació amb perspectiva de gènere

3 oct 10:00-13:00   Arts Santa Mònica   tancada

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), organitza un mòdul sobre perspectiva de gènere amb la consultoria LaGroc. El mòdul consta d’un total de tres sessions, dues de les quals s’imparteixen en línia i la tercera és un taller presencial. A les dues primeres s’aprofundeix en la comunicació inclusiva dins de les empreses i les entitats culturals, Paraules que transformen: l’ús del llenguatge inclusiu. La tercera sessió és un taller d’autodiagnosi, Eines per a la transformació amb perspectiva de gènere, per establir i aplicar les mesures necessàries en relació amb la igualtat de gènere a les empreses i les entitats culturals.

 

La majoria de les empreses del sector cultural tenen equips de treball que no arriben a cinquanta persones en plantilla; per tant, legalment no estan obligades a tenir un pla d’igualtat. El que sí que poden fer, i que s’aconsella que facin, és engegar un procés per tenir unes mesures per a la igualtat. Fer un exercici d’autodiagnosi per valorar la situació de l’organització pel que fa a la igualtat de gènere és cabdal per avaluar i comprendre quina és la seva posició actual en aquest sentit. Aquest taller proporciona una visió interna que permet identificar quines són les àrees de millora, les fortaleses i els reptes específics, la qual cosa ajuda a fomentar un millor ambient de treball. Aquest procés autocrític no solament reflecteix un compromís per la igualtat de gènere, sinó que també serveix com a punt de partida per dur a terme accions concretes que impulsin el canvi positiu a l’organització.

 

Objectiu general

Tenir eines pràctiques per conèixer amb profunditat com s’organitzen les empreses culturals en matèria d’igualtat de gènere, per tal de poder detectar i canviar els possibles obstacles, els biaixos i les desigualtats de gènere.

 

Taller adreçat a persones que treballen en empreses dedicades a la producció, distribució i difusió del sector cultural en disciplines com ara l’audiovisual, les arts escèniques, el llibre, la música, les arts visuals i la cultura digital.

 

Sessions i taller

 

1. Paraules que transformen: l’ús del llenguatge inclusiu (1) 

2. Paraules que transformen: l’ús del llenguatge inclusiu (2)

3. Eines per a la transformació amb perspectiva de gènere (Taller), 3/10/2024

 

 

 

Continguts de la formació

Introducció de conceptes teòrics 

Es parla de diversos conceptes imprescindibles per seguir la sessió als quals s’anirà fent referència al llarg del taller:

 

  • Diferències entre la paritat i la perspectiva de gènere.
  • Diferències entre la transversalitat de gènere i les comissions o departaments d’igualtat.
  • Interseccionalitat.

 

Part pràctica: eines per a la transformació des de la perspectiva de gènere de les entitats. Com crear unes mesures per a la igualtat.  

 

Tests d’autodiagnosi

Aquest és el primer pas per poder conèixer amb profunditat en quina situació es troba l’empresa en un seguit d’àmbits, per a la qual cosa es fa una breu explicació teòrica de cada apartat dels tests i la posada en comú. Durant la sessió es guia a les persones participants per saber com han de dur a terme aquest procés d’autodiagnosi perquè sigui efectiu i participatiu.

 

Els àmbits que s’analitzen són els següents:

 

  • Cultura organitzativa i valors hegemònics.
  • Organització interna i participació.
  • Usos del temps: mesures de conciliació i corresponsabilitat.
  • Apoderament de les dones.
  • Gestió de conflictes des de la perspectiva de gènere.
  • Lideratge femení enfront de lideratge feminista.
  • Prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe.

 

Redacció de les mesures

 

Les mesures per a la igualtat són accions adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació entre homes i dones en un context determinat. Aquestes mesures poden ser desenvolupades per qualsevol organització i, per tant, en aquesta part de la formació es mostra com es dissenyen i quina és la seva estructura.

 

Formadores

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Cabó i Cardona

Vaig estudiar el grau de Documentació a la Universitat Oberta de Catalunya.

Posteriorment, vaig ampliar els meus estudis amb un parell de postgraus: un sobre Planificació i Gestió de Biblioteques, a la Universitat Pompeu Fabra, i un sobre Competències Directives, a la Universitat Autònoma de Barcelona. He treballat a l’Administració pública més de trenta anys; primer en biblioteques públiques i, més tard, en polítiques públiques d’igualtat de gènere de la Diputació de Barcelona com

a cap de projectes i programes. Cultura i igualtat de gènere són temes cabdals per a mi, professionalment i personal. He publicat articles i estudis com «Biblioteca Popular Francesca Bonnemaison: 1909-1995: història i ús actual» i altres en col·laboració com Dones i feminismes: Bibliografia Selectiva  o  Teaching 

Intersectionality Putting Gender at the Centre. Actualment, treballo a LaGroc, la consultora que vaig fundar l’any 2018 per oferir serveis a empreses públiques i privades. Des de LaGroc hem elaborat informes i estudis sobre cultura i gènere, entre altres l’Informe sobre la programació cultural 2016-2017 de l’Ajuntament de Barcelona des d’una perspectiva de gènere i La paritat en els llocs de lideratge de la cultura catalana, editat pel CoNCA. Hem impartit formacions sobre la igualtat de gènere i el feminisme així com sobre les violències masclistes, entre altres temes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Èlia Jornet i Culubret

Vaig estudiar Ciències Polítiques i de l’Administració i Administració i Direcció d’Empreses, en els dos casos a la Universitat Pompeu Fabra. Veient la necessitat d’ampliar el meu coneixement en temes de gènere, vaig cursar el postgrau de La Perspectiva de Gènere a les Polítiques Públiques i Projectes: Eines Conceptuals i Metodològiques, al Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya. Des del 2020 fins ara soc responsable de projectes a LaGroc, una consultoria sobre gènere i diversitat, on he impartit diverses formacions i tallers sobre igualtat de gènere, comunicació inclusiva i no sexista i transformació de les entitats des de la perspectiva de gènere, entre altres temes. He liderat projectes en l’àmbit de la cultura acompanyant empreses i entitats en l’aplicació de la perspectiva de gènere a les seves organitzacions, a partir de la redacció tant de plans d’igualtat i protocols contra les violències masclistes com de guies de comunicació inclusiva i no sexista. Soc autora d’estudis, informes i articles com La paritat en els llocs de lideratge de la cultura catalana, editat pel CoNCA, o «bell hooks» publicat a Beers and PolíticsDes del setembre del 2021 col·laboro com a gestora adjunta de la secció de feminismes a l’Ateneu Barcelonès, organitzant i moderant ponències, conferències i taules rodones.

 

TALLER

Mòdul sobre perspectiva de gènere | Eines per a la transformació amb perspectiva de gènere


Organitzem un mòdul sobre perspectiva de gènere amb dues sessions en línia i un taller presencial. A les dues primeres s’aprofundeix en la comunicació inclusiva dins de les empreses i les entitats culturals. Al taller, la tercera sessió, es treballarà en l'autodiagnosi per establir i aplicar les mesures necessàries en relació amb la igualtat de gènere a les empreses i les entitats culturals.

HORARI

03-10-2024. 10:00h-13:00 hores

ESPAI

Arts Santa Mònica
La Rambla, 7. Sala Actes.
Barcelona 08002.
Veure mapa
Fes clic per tancar el mapa

AFORAMENT

30 places

Procés d'inscripció pendent d'obertura.



Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?