Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Mòdul sobre perspectiva de gènere | Paraules que transformen: l’ús del llenguatge inclusiu (2)

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap document disponible en aquests moments.

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
CREATIVITAT I INNOVACIÓ

SESSIÓ

Mòdul sobre perspectiva de gènere | Paraules que transformen: l’ús del llenguatge inclusiu (2)

13 jun 2024 10:00-12:30   En línia

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), organitza un mòdul sobre perspectiva de gènere amb la consultoria LaGroc. El mòdul consta d’un total de tres sessions, dues de les quals s’imparteixen en línia i la tercera és un taller presencial. A les dues primeres s’aprofundeix en la comunicació inclusiva dins de les empreses i les entitats culturals, Paraules que transformen: l’ús del llenguatge inclusiu. La tercera sessió és un taller d’autodiagnosi, Eines per a la transformació amb perspectiva de gènere, per establir i aplicar les mesures necessàries en relació amb la igualtat de gènere a les empreses i les entitats culturals.

 

En el context actual, la promoció de la igualtat de gènere i la inclusió transversal han esdevingut un tema prioritari en tots els àmbits de la societat. Les organitzacions exerceixen un paper fonamental en la construcció d’un entorn inclusiu, i una de les maneres més efectives per aconseguir aplicar la perspectiva de gènere és utilitzant el llenguatge inclusiu i no sexista. El llenguatge té la capacitat de connectar, d’influenciar i de reflectir les nostres realitats i experiències compartides. És per això que, a mesura que avancem cap a una societat més inclusiva i equitativa, és fonamental examinar com utilitzem el llenguatge en totes les seves formes, més enllà de l’escrit i l’oral.

 

L’objectiu d’aquesta formació és brindar als participants les eines necessàries per comprendre, aplicar i promoure un llenguatge inclusiu en totes les seves formes de comunicació (llenguatge escrit i oral, i també no verbal, visual i audiovisual).

 

Mòdul adreçat a persones que treballen en empreses dedicades a la producció, distribució i difusió del sector cultural en disciplines com ara l’audiovisual, les arts escèniques, el llibre, la música, les arts visuals i la cultura digital.

 

Sessions i taller

 

1. Paraules que transformen: l’ús del llenguatge inclusiu (1), 6/06/2024

2. Paraules que transformen: l’ús del llenguatge inclusiu (2), 13/06/2024

3. Eines per a la transformació amb perspectiva de gènere (Taller), 3/10/2024

 

Un dels aspectes més rellevants és que el llenguatge ha de tenir en compte i reflectir la

societat en la qual vivim i el canvi constant que experimenta cap a la diversitat. El llenguatge

no és fàcil de canviar, ja que hi ha expressions acceptades que es veuen com a normals i que alhora poden ser ofensives o denigrants per a algunes persones. Per tant, per apostar

 

per aquesta inclusió plena en el llenguatge, en aquesta segona sessió tractarem dels aspectes següents:

 

  1.  
  2. Comunicació inclusiva de tots els col·lectius
  • Recomanacions per evitar les expressions racistes i etnocèntriques.
  • Recomanacions per evitar les expressions homòfobes o poc respectuoses
  • amb el col·lectiu LGTBIQ+.
  • Recomanacions per incloure tota la diversitat de famílies.
  • Recomanacions per evitar expressions classistes.
  • Recomanacions per evitar expressions capacitistes.
  • Recomanacions per evitar expressions estigmatitzadores de salut mental.
  • Recomanacions per evitar expressions edatistes.

 

Comunicació no verbal inclusiva i no sexista

 

 

Comunicació visual i audiovisual inclusiva i no sexista

 

Avaluació dels coneixements

Per avaluar els coneixements adquirits durant la formació en llenguatge inclusiu, es proposa

una avaluació mixta que combina exercicis teòrics i pràctics. L’objectiu és mesurar la

 

comprensió dels conceptes clau i la capacitat per aplicar de manera efectiva les bones pràctiques de llenguatge inclusiu en diferents contextos de comunicació.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Cabó i Cardona

Vaig estudiar el grau de Documentació a la Universitat Oberta de Catalunya.

Posteriorment, vaig ampliar els meus estudis amb un parell de postgraus: un sobre Planificació i Gestió de Biblioteques, a la Universitat Pompeu Fabra, i un sobre Competències Directives, a la Universitat Autònoma de Barcelona. He treballat a l’Administració pública més de trenta anys; primer en biblioteques públiques i, més tard, en polítiques públiques d’igualtat de gènere de la Diputació de Barcelona com

a cap de projectes i programes. Cultura i igualtat de gènere són temes cabdals per a mi, professionalment i personal. He publicat articles i estudis com «Biblioteca Popular Francesca Bonnemaison: 1909-1995: història i ús actual» i altres en col·laboració com Dones i feminismes: Bibliografia Selectiva oTeaching Intersectionality Putting Gender at the Centre. Actualment, treballo a LaGroc, la consultora que vaig fundar l’any 2018 per oferir serveis a empreses públiques i privades. Des de LaGroc hem elaborat informes i estudis sobre cultura i gènere, entre altres l’Informe sobre la programació cultural 2016-2017 de l’Ajuntament de Barcelona des d’una perspectiva de gènere i La paritat en els llocs de lideratge de la cultura catalana, editat pel CoNCA. Hem impartit formacions sobre la igualtat de gènere i el feminisme així com sobre les violències masclistes, entre altres temes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Èlia Jornet i Culubret

Vaig estudiar Ciències Polítiques i de l’Administració i Administració i Direcció d’Empreses, en els dos casos a la Universitat Pompeu Fabra. Veient la necessitat d’ampliar el meu coneixement en temes de gènere, vaig cursar el postgrau de La Perspectiva de Gènere a les Polítiques Públiques i Projectes: Eines Conceptuals i Metodològiques, al Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya. Des del 2020 fins ara soc responsable de projectes a LaGroc, una consultoria sobre gènere i diversitat, on he impartit diverses formacions i tallers sobre igualtat de gènere, comunicació inclusiva i no sexista i transformació de les entitats des de la perspectiva de gènere, entre altres temes. He liderat projectes en l’àmbit de la cultura acompanyant empreses i entitats en l’aplicació de la perspectiva de gènere a les seves organitzacions, a partir de la redacció tant de plans d’igualtat i protocols contra les violències masclistes com de guies de comunicació inclusiva i no sexista. Soc autora d’estudis, informes i articles com La paritat en els llocs de lideratge de la cultura catalana, editat pel CoNCA, o «bell hooks» publicat a Beers and PolíticsDes del setembre del 2021 col·laboro com a gestora adjunta de la secció de feminismes a l’Ateneu Barcelonès, organitzant i moderant ponències, conferències i taules rodones.

 

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?