Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Rodatges sostenibles: nous perfils professionals, subvencions, certificacions i continguts creatius

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap document disponible en aquests moments.

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
SOSTENIBILITAT AMBIENTAL

JORNADA

Rodatges sostenibles: nous perfils professionals, subvencions, certificacions i continguts creatius

9 oct 2023 10:00-19:00   Melià hotel (Sala Garbí 2)

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i la Catalunya Film Commission (CFC), organitza una jornada i un taller pràctic adreçats als professionals del sector audiovisual en el marc del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.


Al matí, la jornada obrirà amb una taula rodona centrada en la necessitat d'incorporar perfils professionals experts en sostenibilitat al sector audiovisual. Continuarà amb l’explicació de les línies de subvenció que s’ofereixen des de l’ICEC i es tractarà el cas de La Kaseta, una  productora audiovisual beneficiària dels ajuts. Acabarà amb una explicació de la certificació Green Film i la seva aplicació pràctica al rodatge d’“Això no és Suècia” (Funicular Films, Nanouk Films i Anagram), la primera sèrie catalana certificada amb aquest segell. 

 

A la tarda, l’Eneko Muruzabal, de Bilibin Circular, oferirà un taller pràctic  adreçat a guionistes, productors i directors, que tractarà el Planet Placement com a eina creativa per incorporar una perspectiva mediambiental i desenvolupament sostenible en el procés de creació audiovisual. Taller de tarda inscripcions TANCADES

 

Aquesta jornada i taller s’emmarquen dins el Pla_C* Cultura pel Clima, el pla de sostenibilitat ambiental de l’ICEC adreçat a les empreses del sector culturals, articulat en 3 eixos estratègics, 16 línies d’actuació i 37 accions que es desplegaran entre el 2022 i el 2024. El pla vol acompanyar la transformació del sector cap a un model més sostenible i promoure la capacitat de la cultura d’inspirar un canvi en la ciutadania; d’altra banda, també preveu que l’ICEC faci canvis a nivell intern per incorporar la sostenibilitat ambiental dins l’organització. 

 

 

PROGRAMA

 

MATÍ *Per assistir a la jornada del matí, cal que us inscriviu al següent enllaç:  

 

Inscripció jornada MATÍ

 

 

10.00-10.15 h Benvinguda institucional 

10.15-11.15 h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nous perfils professionals: ecoconsultants i ecomanagers

Taula per parlar sobre les diferents figures i perfils professionals que estan sorgint en l’àmbit dels rodatges sostenibles i acostar sectors: consultores ambientals i professionals de l’audiovisual, a càrrec de:

 

  • Sandra Magro Ruiz, Mrs. Greenfilm 
  • Adrià Gelabert, Anthesis Lavola
  • Izaskun Llagostera, Econimbus

 

Moderació: Emma Quadrada, periodista i gestora cultural, especialitzada en cultura i sostenibilitat

11.15-11.45 h Pausa cafè

11.45-12.15 h

 

 

 

 

 

 

Explicació de les línies de subvenció que ofereix l’ICEC i cas de bones pràctiques, a càrrec de:

 

  • David Fontseca, La Kaseta
  • Susanna Méndez, ecoassistant

 

Moderació: Laia Sanahuja, responsable del Pla*C Cultura pel Clima

12.15-13.15 h

 

 

 

 

 

 

 

Explicació de la certificació Green Film i cas de bones pràctiques, a càrrec de:

 

  • Jordina Casals, Funicular Films
  • Oliver Lupiáñez, K is for Knowledge
  • Natàlia Ejarque, ecoassistant

 

Moderació: Carlota Guerrero, responsable de la Catalunya Film Commission

13.15-13.45 h Preguntes i tancament

 

 

Taller de TARDA a càrrec d'Eneko Muruzabal

 Inscripcions tancades

 

16.00-17.00 h

 

Bloc 1: una eina creativa. Exposició teòrica, exemples, casos d’estudi i exercici pràctic.

17.00-17.15 h Pausa cafè

17.15-18.15 h

 

Bloc 2: una eina de transformació social. Exposició teòrica, exemples, casos d’estudi i exercici pràctic.
18.15-19.00 h Posada en comú i conclusions 

 

 

PONENTS

 

Sandra Magro Ruiz
És doctora en Ecologia i sòcia fundadora de Mrs. Greenfilm i Creando Redes. Té més de deu anys d’experiència com a consultora estratègica en sostenibilitat per a grans empreses multinacionals i administracions públiques en l’àmbit de valoració del capital natural, la conservació de la natura i l’adaptació de ciutats al canvi climàtic. És autora d’una dotzena d’articles científics a revistes d’impacte sobre la restauració dels ecosistemes. 

 

 

 

 

Adrià Gelabert
És actualment responsable de l’estratègia comercial, la relació amb els clients i l’obertura de nous mercats d’Anthesis a Espanya, i és membre del comitè executiu d’Anthesis Lavola, on treballa des de 2004. Entre 2014 i 2017 va viure a Bogotà, on va ser responsable de l’obertura i gestió de l’oficina d’Anthesis (llavors Lavola) a Colòmbia. Actualment, segueix sent responsable de la coordinació d’aquesta oficina i persona de referència per als projectes a Llatinoamèrica. Des de 2001, l’Adrià ha treballat en el camp de la consultoria de sostenibilitat. Va complementar la seva formació en ciències ambientals amb un màster en estudis territorials i urbans i un postgrau en gestió comercial i de vendes.

 

 

 

 

Izaskun Llagostera
Convençuda de la necessitat urgent d’un canvi en la manera de desenvolupar-nos com a corporacions o com a persones individuals, el seu recorregut sempre s’ha mogut entre el món de la producció audiovisual i la consciència mediambiental. El 2015 va engegar la cooperativa Econimbus amb una companya, en què va treballar en l’àmbit de l’educació i la comunicació ambiental. En aquests anys han estat gestores de múltiples projectes ambientals per a diferents administracions catalanes. Abans d’aquest projecte, va treballar en el sector de la producció audiovisual a diverses empreses i per a diferents projectes, des de petits documentals ambientals fins a grans llargmetratges.

 

Emma Quadrada
Periodista i gestora cultural. Ha treballat a Catalunya Ràdio, Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i Betevé com a guionista, presentadora i directora de programes. La seva trajectòria com a gestora cultural engega amb la creació del Festival Liternatura l’any 2018. Des de llavors s’ha especialitzat en l’àmbit de la cultura i la sostenibilitat. Actualment, col·labora en diversos projectes culturals i treballa per a l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona en el marc del projecte Barris + Sostenibles.

 

 

David Fontseca
És director, productor i realitzador de documentals i formats de televisió. Té una llarga trajectòria professional produint continguts televisius. Ha treballat per a les principals cadenes i plataformes mundials. Des de l’any 1995, com a reporter, ha cobert conflictes i migracions a Europa, l’Àfrica, l’Orient Mitjà i els Estats Units. És fundador i director de La Kaseta Ideas Factory, una productora audiovisual especialitzada en temàtica social i enfocada a aconseguir un món millor a través de la comunicació, amb històries úniques, potents, reals i humanes que ofereixin una mirada innovadora i transformadora.
Susanna Méndez
Susanna Méndez - Comunicació & sostenibilitat és un projecte nascut el 2018 amb el propòsit de contribuir a la millora del planeta mitjançant la implantació i la comunicació d’estratègies i bones pràctiques de sostenibilitat a tota mena d’organitzacions. Amb més de vint anys d’experiència en consultories, duu a terme projectes ambientals i de sostenibilitat de manera compromesa i competitiva. És especialista en Green Film.

 

 

 

 

 

 

Laia Sanahuja
És responsable del Pla de sostenibilitat ambiental de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), un instrument per donar suport al sector cultural català en la seva transició cap a un model més sostenible i verd i per impulsar el paper de la cultura per crear un impacte positiu i influir en una transformació social. Dins de l’ICEC, ha treballat al Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) impulsant, entre altres activitats, la formació específica en sostenibilitat ambiental adreçada als professionals del sector cultural. També coordina un cicle de cinema documental: Docs For Action (DFA), sobre emergència climàtica i activisme, així com un esdeveniment per conscienciar sobre el malbaratament alimentari i el seu impacte ambiental i social. És llicenciada en Comunicació Audiovisual i ha cursat un postgrau en Producció i Comunicació Cultural. Forma part dels Creative Climate Leadership Alumni (CCL) de Julie’s Bicycle des del 2017.

 

Jordina Casals
Llicenciada en Negocis i Màrqueting Internacionals per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.Va treballar diversos anys als departaments de màrqueting de grans empreses i, el 2019, va cursar el màster en Film Business de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Després de dedicar-se dos anys a les vendes internacionals, en l’actualitat treballa a la productora FunicularFilms. Entre altres tasques, ha estat coordinadora de sostenibilitat a la sèrie Això no és Suècia.

 

 

 

 

Oliver Lupiáñez
Especialitzat en el sector de la publicitat i el cinema, Oliver va arrencar la seva carrera com a consultor en l’àmbit de la sostenibilitat l’any 2020. Després de més de quinze anys treballant com a cap de producció en produccions publicitàries, va decidir encetar un nou repte: portar la sostenibilitat al seu sector professional. Primer, posant en marxa un projecte de residu zero anomenat Waste Management On Set i,posteriorment, amb el projecte actual K is for Knowledge. Amb els anys d’experiència en el sector audiovisual i amb una ampliació d’estudis acadèmics dins de l’àmbit mediambiental, actualment assessora i gestiona projectes de sostenibilitat per a llargmetratges, sèries de televisió i anuncis publicitaris.

 

 

 

 

Natalia Ejarque
Graduada en Relacions Internacionals (Universitat Ramon Llull), té un màster en Responsabilitat Social Corporativa (Universitat Oberta de Catalunya) i un màster en Producció Executiva Audiovisual (Universitat Ramon Llull). Actualment, es dedica a la producció audiovisual i treballa a Mayo Films i a la Fundació La Marató. Ha fet d’ajudant de producció a 3Cat. En relació amb la sostenibilitat, ha dissenyat un pla de rodatge sostenible per a la pel·lícula O corpo aberto de Fasten Films (2021). Va participar en la segona edició del Green Film Lab (Mallorca) i ha fet d’ecoassistent del rodatge de la sèrie Això no és Suècia de Funicular Films i Nanouk, que és la primera sèrie nacional que aconsegueix el segell Green Film. 

 

Carlota Guerrero
És responsable de la Catalunya Film Commission (CFC), un servei de l’Institut Català de les Empreses Culturals que promou i facilita els rodatges arreu del país. La CFC dona suport a les produccions que roden a Catalunya amb tot allò que té a veure amb l’accés a les localitzacions i la gestió de permisos, a més d’oferir assessorament pel que fa a criteris de sostenibilitat. Carlota Guerrero és llicenciada en Filologia Anglesa i en Periodisme. Abans de la seva incorporació a la CFC va treballar en producció i gestió audiovisual.

 

 

Eneko Muruzabal
Coordina des de fa dos anys Basque Green Film, la secretaria tècnica del Departament de Cultura i Política Lingüística del Govern Basc, des d’on assessora en l’àmbit de la sostenibilitat a productores i professionals del sector audiovisual del País Basc. És dissenyador industrial de formació, i actualment treballa a Bilibin Circular, una consultora d’economia circular. 

 

 

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?