Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Agenda > Sostenibilitat i canvi climÓtic: un nou repte per a la cultura
CREATIVITAT I INNOVACIË
27-11-2017 / JORNADA:

Sostenibilitat i canvi climÓtic: un nou repte per a la cultura

L'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), a través del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), organitza una jornada sobre gestió cultural i sostenibilitat ambiental, amb l’objectiu de sensibilitzar i mobilitzar el sector cultural i creatiu entorn d'un dels reptes globals més importants del segle XXI: el canvi climàtic

 

En el marc de l’Agenda 2030 i de l'Acord de París, sostenibilitat canvi climàtic es converteixen en paraules clau que reverberen amb força. El sector cultural i creatiu hi té un paper fonamental per trobar noves narratives que permetin explicar el repte del canvi climàtic des d’una perspectiva creativa i transformadora.

 

Més enllà del paper vital de la cultura en aquest escenari, hem de tenir en compte que la creació, la gestió i el consum de cultura, sigui de la mena que sigui, generen un impacte ambiental,  tant pel consum d’energia requerit com pels residus generats, el transport associat, etc. En aquest sentit, també és important que el sector cultural adopti criteris de sostenibilitat a l’hora de produir propostes i integrar, en tots els seus processos, mesures per reduir les emissions de CO2 i  la petjada ecològica. Ajustar aquests paràmetres en les pràctiques organitzatives pot significar una oportunitat en clau d’eficiència, estalvi econòmic i benestar i en això volem posar l'accent.

 

A banda de l’activisme cultural i de temes més operatius, també parlarem de com podem aliar-nos, des de les institucions públiques, per incorporar criteris de sostenibilitat a l’agenda política.

 

La jornada, que compta amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), tindrà lloc en el context de l’exposició «Després de la fi del món». L'exposició imagina el planeta Antropocè, planteja com arribarem al món de la segona meitat del segle XXI i reflexiona sobre la responsabilitat de la nostra societat envers les generacions futures.

 

OBJECTIUS

 

  • Contextualitzar i introduir el concepte de sostenibilitat mediambiental.
  • Sensibilitzar i mobilitzar el sector cultural i creatiu perquè comencin a incorporar criteris de gestió cultural sostenible.
  • Mostrar casos de com es porta a la pràctica la sostenibilitat mediambiental i quins són els resultats i els beneficis a llarg termini.
  • Explorar i debatre sobre el rol del sector cultural com a agent transformador i el seu paper fonamental en resposta al repte del canvi climàtic i els desafiaments mediambientals
  • Interpel·lar el sector cultural i creatiu 

 

 

Sessió adreçada a professionals del sector cultural i creatiu, gestors de projectes, equipaments culturals, institucions públiques i privades de l’àmbit cultural i altres agents del sector.

 

PROGRAMA

 

8.30 - 8.45 h Registre i inscripcions

 

8.45 - 9.00 h Obertura de la sessió, a càrrec de Xavier Díaz (@diaz_vilanova), director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)

 

9.00 - 9.30 h «Marc polític: l’Agenda 2030 i la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya»

Arnau Queralt (@arnauqueralt), director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (@catsostenible), Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència  

Salvador Samitier, director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (@mediambientcat), del Departament de Territori i Sostenibilitat

 

9.30 - 10.15 h «El paper de la cultura en el canvi climàtic i la sostenibilitat mediambiental»

Laura Pando (@Laura_PandoM), cap de programes de Julie’s Bicycle (@JuliesBicycle), experta en gestió cultural sostenible (Regne Unit)

 

10.15h - 11.00 h «Fer visible allò invisible: aliances entre art i medi ambient» 

Lucy Wood (@Lucywoodie), productora creativa de programes culturals sobre art i sosotenibilitat (Regne Unit)

 

11.00 - 11.30 h Cafè i networking

 

11.30 - 12.15 h «Noves visions: després de la fi del món»         

José Luis de Vicente, periodista, comissari especialitzat en cultura digital, art i tecnologia, cap de programació del SÓNAR+D i comissari de l’exposició «Després de la fi del món»

Juan Insua, director del CCCB Lab (@CCCBLab) i del Premi Internacional a la Innovació Cultural

 

12.15 - 13.00 h «Integrar la sostenibilitat ambiental en l'estratègia cultural: l’Arts Council England»

Ian Rimington, cap d’estratègia en sostenibilitat ambiental, Arts Council England (@ace_national) (Regne Unit)

 

13.00 - 14.00 h «Equipaments culturals i sostenibilitat»

Pedro Rubio, coordinador de l’àrea de Medi Ambient de La Casa Encendida (@LaCasaEncendida)

Lluis Noguera (@llnoguera), director de CosmoCaixa (@CosmoCaixa_CAT)

Paul Jozefowskicap de disseny arquitectònic i sostenibilitat ambiental, National Theatre (@NationalTheatre) (Regne Unit) 

 

Conducció a càrrec de Bruno Sokolowicz (@Sokolowicz), periodista, presentador, emprenedor, activista i membre de 350bcn

 

Descans per dinar

 

ESPAI 1 // Auditori del CCCB

 

15.30 - 16.30 h «Rodatges sostenibles»

Roser Canela-Mas (@roser_canela), cap de producció sostenible, BAFTA (@BAFTA) (Regne Unit)

Tim Wagendorp, coordinador de sostenibilitat, Flanders Audiovisual Fund (VAF) (Flandes) 

 

16.30 - 17.30 h «Els festivals de música i el seu impacte»

Chris Johnson, cofundador i president de Powerful Thinking (@powerthinkorg), Festival Vision: 2025 i cofundador de Kambe Events (Regne Unit)

Xavier Junqueras, coordinador de sostenibilitat del Primavera Sound (@Primavera_Sound)

 

Conducció de l’ESPAI 1 a càrrec de Laura Pando (@Laura_PandoM), cap de programes de Julie’s Bicycle (@JuliesBicycle), experta en gestió cultural sostenible (Regne Unit)

 

ESPAI 2  // CERC, Centre d'Estudis i Recursos Culturals (Carrer de Montalegre, 7, 08001 Barcelona)

 

15.30 - 16.30 h «Les noves tecnologies davant del canvi climàtic»

Marisol López (@marisolbcn), especialista en cultura digital i directora de l’Àrea de Cultura Digital (@culturadigicat) de l’ICEC

José Luis de Vicente, periodista, comissari especialitzat en cultura digital, art i tecnologia, cap de programació del Sónar+D i comissari de l’exposició «Després de la fi del món».

Ferran Adell (@ferranadell), expert en tecnologia i societat

 

16.30 - 17.30 h «L’ecoedició: repensem tot el cicle del llibre»

Mar Carrera (@carrera_mar), editora i comunicadora a Pol·len edicions (@pol_lenedicions), editorial independent especialitzada en l’ecoedició de llibres de pensament crític

Marta Escamilla (@MartaE_MartaE), responsable de la Divisió de Sostenibilitat del Centre Tecnològic LEITAT i coordinadora del projecte Greening Books en ecoedició

Maite Carbonell, artivista i dissenyadora 

 

Conducció de l’ESPAI 2 a càrrec de Bruno Sokolowicz (@Sokolowicz), periodista, presentador, emprenedor, activista i membre de 350bcn

 

 

La jornada comptarà amb servei de traducció simultània.

 

#culturasostenible

@sdeicec

 

 

Amb la col·laboració de

 

 

 

Amb el suport de 

 

(Servei de traducció simultània)

JORNADA

Sostenibilitat i canvi climÓtic: un nou repte per a la cultura


INSCRIPCIONS OBERTES! Som conscients de lĺimpacte ambiental del sector cultural? Com podem rebaixar la petjada ecol˛gica de la nostra empresa o entitat cultural? Pot suposar una oportunitat ajustar aquests parÓmetres? Com podem desafiar el canvi climÓtic des de la cultura? El sector cultural pot actuar com a catalitzador i contribuir al canvi que el planeta necessita?

HORARI

27-11-2017. 08:30h-17:30 hores

ESPAI

Auditori del CCCB
Carrer de Montalegre, 5.
Barcelona 08001.
Veure mapa
Fes clic per tancar el mapa
Fes clic per pre-inscriure't a l'activitat

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
CrŔdits: Programaciˇ web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?