Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Mòdul Jurídic i fiscal. Sessions d'actualització | El futur del sector editorial: adaptació constant i permeabilitat

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Presentació Carmen Corral

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

No hi ha cap video disponible en aquests moments.
JURÍDIC I FISCAL

SESSIÓ

Mòdul Jurídic i fiscal. Sessions d'actualització | El futur del sector editorial: adaptació constant i permeabilitat

27 set 2023 10:00-12:30   Sala d'actes Arts Santa Mònica

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), continua amb la formació jurídic i fiscal per donar a conèixer les novetats i les darreres actualitzacions d’aquest àmbit que afecten a empreses i professionals del sector cultural.


S’han fet quatre de les sis sessions presencials. Aquesta serà la cinquena, El futur del sector editorial: adaptació constant i permeabilitat. L’objectiu és fer una actualització dels continguts jurídics i fiscals més rellevants relacionats directament amb el sector cultural. Es combinaran sessions específiques d’una disciplina cultural amb d’altres de caràcter més transversal, amb temes comuns per a tots els àmbits. Les sessions seran eminentment pràctiques, a partir de les quals els assistents podran, a més d’estar al dia, aclarir dubtes o adquirir nous coneixements útils per a la seva activitat professional.

 

Aquest mòdul està adreçat als professionals del sector cultural que desenvolupen habitualment tasques de gestió jurídica i fiscal dins de les seves organitzacions.
Serà Patricia Riera Barsallo, advocada col·legiada de l’ICAB i especialitzada en drets d’autor, la coordinadora del mòdul i qui moderarà les sessions.

 

Avui parlem de...  El futur del sector editorial: adaptació constant i permeabilitat

 

El món del llibre viu en permanent avenç i creixement. Com un camaleó, sap adaptar-se a les transformacions que experimenta el sector, uns canvis que moltes vegades es produeixen de manera molt ràpida i disruptiva. Sens dubte, els hàbits de consum i els interessos del públic lector són el fuel d’aquesta evolució permanent, i conèixer-los és la brúixola per orientar-se entre les amenaces i les oportunitats futures.


A banda d’analitzar les tendències i els reptes més immediats, també cal prestar atenció a les implicacions legals que aquests canvis estan tenint pel que fa als drets dels diferents implicats: les tecnologies basades en intel·ligència artificial són titulars de drets d’autor o cocreadors dels continguts que generen?, quins són els drets d’explotació que hem de tenir en compte a l’hora de publicar continguts en xarxes socials?, quins nous interlocutors participen en la cadena de difusió del llibre quan fem servir plataformes de continguts?, està en risc el paper dels autors, els editors, els traductors?, com respectar els drets dels lectors?


Aquesta sessió s’adreça a editors, autors, agents literaris, traductors, responsables de comunicació o màrqueting, gestors culturals i gestors de drets d’autor.

 

Objectius de la sessió

 

  • Aprofundir en nous formats d’edició
  • Identificar els aspectes jurídics més rellevants en relació amb les noves tendències
  • Aprendre a conciliar tecnologia i creació
  • Apropar-se a nous models de promoció editorial

 

Temes per parlar

 

  • L’ecosistema editorial: autopublicació (vanity publishing), projectes amb micromecenatge, editors independents i grans grups.
  • El creixement de l’audiollibre i del llibre digital: evolució amb 3D i NFT.
  • L’aterratge del manga i l’eclosió de la ciència ficció: animació i videojocs
  • L’amenaça del podcast i l’arribada del bookcast.
  • Publicar a Tik Tok i a Wattpad.
  • Bookflix: el model de plataformes de subscripció.
  • Usos de la intel·ligència artificial: escriure llibres, llegir amb veus de familiars, classificar continguts, controlar el plagi, resumir i comercialitzar llibres.
  • A la recerca de la interactivitat: aplicacions de la realitat virtual i de la realitat augmentada als llibres.
  • La “transhumància digital”: bookstagramers, booktubers i booktokers
  • Del multivers al metavers: esdeveniments literaris virtuals.

 

PROGRAMA

 

10.00-10.05 h Benvinguda institucional

10.05-10.10 h

 

 

Patricia Riera Barsallo contextualitza i presenta Carmen Corral, advocada col·legiada del’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, especialitzada en dret digital i auditora tecnològica

10.10-12.20 h Ponència a càrrec de Carmen Corral
12.20-12.30 h Preguntes i tancament

 

PONENTS

 

 

 

 

Carmen Corral

Llicenciada en Filosofia, és mediadora en matèria civil, mercantil i concursal i advocada col·legiada de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, especialitzada en dret digital i auditora tecnològica. Va treballar com a adjunta a la direcció editorial —i responsable de l’adquisició de drets estrangers— a Tusquets Editores, SA. Ha impartit nombroses ponències i cursos sobre propietat intel·lectual i, des del 2007, col·labora amb el màster en Edició de la Universitat Autònoma de Barcelona. Al llarg de la seva carrera professional ha assessorat diferents entitats en matèria de propietat intel·lectual i industrial, protecció de dades, drets digitals i tecnologia. Actualment, treballa com a advocada al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

 

 

 

 

 

 

 

 

Patricia Riera Barsallo
Advocada col·legiada de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, especialitzada en drets d’autor, Patricia Riera és llicenciada en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona.
Els darrers quinze anys ha desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit de la gestió col·lectiva dels drets d’autor. Fins al 2019, com a delegada de CEDRO a Catalunya i, des del 2020, com a assessora del Departament de Relacions Internacionals d’AISGE.

És professora col·laboradora de la UOC, on imparteix l’assignatura de Propietat Intel·lectual del grau en Dret, i professora i ponent en diferents màsters del món de l’edició i específics en propietat intel·lectual.
És membre de la Junta Directiva de l’associació Aladda, que agrupa advocats especialitzats en drets d’autor, i membre de DENAE.

 

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?