Has oblidat la teva clau?
Contacta
Home > Històric agenda > Presentació de l'estudi: Lideratge mediambiental en el sector cultural i creatiu català

Històric agenda SDE/

MATERIALS DE L'ACTIVITAT

Laura Pando_Estudi CoNCA
Oficina Catalana del Canvi Climàtic
Pol·len Edicions
R4Films
Tres anys de sostenibilitat a l'ICEC

VÍDEOS DE L'ACTIVITAT

Revisa el video de la jornada

CREATIVITAT I INNOVACIÓ

JORNADA

Presentació de l'estudi: Lideratge mediambiental en el sector cultural i creatiu català

7 oct 2020 09:30-14:00   https://www.youtube.com/watch?v=RpbRuygCPDI

L'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), a través del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), organitza una jornada de presentació de l’estudi: Lideratge mediambiental en el sector cultural i creatiu català, impulsat pel CoNCA – Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

 

L’any 2017, l’SDE situava la crisi climàtica en l’agenda professional del sector cultural català amb la jornada: Sostenibilitat i canvi climàtic: un nou repte per a la cultura. El CoNCA va recollir el testimoni d’aquella jornada i ha impulsat el present estudi amb l’ambició de dotar el sector d’una eina de diagnòstic d’acció ambiental que pugui proveir de recomanacions que ajudin a la presa de decisions adaptades als reptes mediambientals, socials i econòmics als quals ens enfrontem, fomentant valors sostenibles que generin coneixement, capacitats, talent i resiliència dins el teixit cultural i artístic de Catalunya.

 

Els professionals artístics i les organitzacions culturals de tot el món estan transformant la gestió de la seva activitat mitjançant la implementació de plans d’acció sostenibles de manera pràctica i tangible amb la finalitat de reduir el consum d’energia, utilitzar materials responsables i, en definitiva, reduir l’impacte ambiental de la seva activitat cultural. Aquest tipus d’actuació no només té uns resultats positius pel que fa al medi ambient, sinó que també té una repercussió econòmica i social positiva.

 

La comunitat cultural i artística es troba en una posició privilegiada per democratitzar aquesta transició i empènyer els marges de les nostres nocions individuals i col·lectives, així com encarnar la transformació a què ens enfrontem a través de la recerca de solucions pràctiques.

 

La jornada comptarà amb la participació de professionals i empreses que destaquen per la seva tasca innovadora i compromesa per a una gestió responsable i sostenible i comptarà com a eix central amb la participació de l’empresa que ha realitzat l’estudi, Julie’s Bicycle, organització líder a nivell europeu en matèria d’acció climàtica i ambiental dins del sector cultural i creatiu.

 

PROGRAMA

 

09.30 - 09.50 h

 

 

 

 

 

Benvinguda

 

Hble Consellera de Cultura Àngels Ponsa i Roca Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

Sra. Vinyet Panyella | Presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts - CoNCA

Sra. Rosa Tubau Directora General de la Direcció General de Creació Artística, Acció Territorial i Biblioteques

Sr. Miquel Curanta | Director de l'Institut Català de les Empreses Culturals

09.50 - 10.00 h

 

Tres anys de sostenibilitat a l'ICEC

Sr. Edgar Garcia Àrea de Desenvolupament Empresarial – ICEC

10.00 - 10.30 h

 

 

 

 

Reptes globals: recontextualitzem l'Agenda 2030

Sr. Arnau Queralt | Director CADS - Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible

Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

Sr. Salvador Samitier Director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic

Departament de Territori i Sostenibilitat

10.30 - 11.00 h

 

Cultura i sostenibilitat: Els ODS i la dimensió cultural

Sra. Marta García Haro | Directora Red Española para el Desarrollo Sostenible - REDS

11.00 - 12.00 h

 

 

Presentació de l'estudi:

Lideratge mediambiental en el sector cultural i creatiu català

Sra. Laura Pando | Managing director de Julie’s Bicycle

12.00 - 13.20 h

 

 

 

 

 

 

 

 

El poder de la cultura contra el canvi climàtic
Exemples de bones pràctiques:
  • MESURAR: Jordi Panyella | Pol·len Edicions
  • COL·LABORAR: Joan Corbella R4Films
  • OPTIMITZAR: Ione Hermosa La central del circ
  • INNOVAR: Andrea Lamount | Centris (Brunch-in, Hivernacle, Off Sónar, DGTL Barcelona)
  • SENSIBILITZAR: Javier Ramello | Herobeat Studios

13.20 - 13.40 h

 

Apunts i reflexions per a una política cultural sostenible

Sr. Alfons Martinell | Red Española para el Desarrollo Sostenible - REDS

Moderador: Bruno Sokolowicz Locutor a LOS40 Classic, periodista, emprenedor i activista


PONENTS

 

 

 

 

Arnau Queralt Director CADS - Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible

Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

Llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Gestió Pública pel Programa Interuniversitari de Govern i Gestió Pública UAB-UPF-ESADE. És director del CADS des de 2011 i president de la xarxa European Environment and Sustainable Development Advisory Councils(EEAC) des de 2015. Ha estat membre del consell de direcció del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) i actualment ho és del consell de direcció de la xarxa mediterrània d’experts en canvi climàtic i ambiental (MedECC). 

Des de març de 2017 és secretari de la Comissió Interdepartamental del Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.

Salvador Samitier Director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic

Departament de Territori i Sostenibilitat

Llicenciat en Bioquímica per la Universitat de Barcelona, l'any 1992 s’incorpora al Departament de Medi Ambient, on duu a terme el desenvolupament, la gestió i coordinació dels sistemes voluntaris de gestió ambiental: etiquetatge ecològic de productes i serveis (esquemes de la UE i de Catalunya), EMAS i ISO 14001, ecodisseny i ACV. Des de 2009, està al capdavant  de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Marta García Haro | Red Española para el Desarrollo Sostenible - REDS

Llicenciada en Econòmiques i en Història de l'Art per la Universitat de València i Màster en gestió i comunicació de polítiques culturals per la Universitat LUMSA. És responsable des de 2015 de l'oficina espanyola de la Red de Soluciones para el Desarrollo Sostenible (SDSN), una xarxa internacional emparada per les Nacions Unides. Fundadora de la plataforma #CulturaSostenible, ha dirigit les jornades "Sostenibilitat i institucions culturals" i ha coordinat les publicacions Arte y sostenibilidad (ed. Asimètrica) i Cultura y desarrollo sostenible (ed. REDS).

Laura Pando | Julie’s Bicycle

Amb més de 15 anys d'experiència en producció i gestió d'esdeveniments de música en viu, l'any 2011 pren les regnes de la gestió mediambiental de festivals multitudinaris com el Festival Republic, entre d'altres. Actualment és Managing Director a Julie's Bicycle, l'organització líder en acció climàtica dins del sector cultural i creatiu al Regne Unit, treballant en el disseny i implementació d'estratègies sostenibles amb institucions com el Consell de les Arts d'Anglaterra, London Philharmonia Orchestra, Tate, BRIT Awards, National Theatre i Royal Albert Hall entre moltes organitzacions culturals.

Jordi Panyella | Pol·len Edicions

Soci treballador i editor de la cooperativa editorial Pol·len edicions, sccl (www.pol-len.cat). Amb dues sòcies més, entenem la tasca editorial com una estratègia de pol·linització social. Això vol dir que ens instal·lem en un paradigma productiu no extractivista, en el que vivint, generem vida.

 

 

 

Joan Corbella R4Films

Nascut a Barcelona (1959), és professor i analista-investigador de la facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix matèries relacionades amb l’estructura i la dinàmica dels mèdia.  És codirector de l’Observatori de la Producció Audiovisual (OPA) de la mateixa universitat, mitjançant el qual col·labora amb diverses entitats privades i públiques per al suport a la indústria audiovisual.

 

 

Ione Hermosa La Central del Circ

Llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, postgrau en producció i comunicació cultural (IRL) i especialitat en Polítiques públiques amb perspectiva de gènere (FLACSO – Mèxic). Ha treballat a la Fundació Interarts en gestió de projectes de cooperació internacional i al Centre Cultural d’Espanya a Mèxic. Ha estat membre de la Junta de l’Associació de Gestors/es culturals de Catalunya (2014 – 2018) i és membre fundador de l'Associació Mestizas Gestión Cultural amb seu a Mèxic DF. Porta la gerència de La Central del Circ des de juny de 2012.

Andrea Lamount | Centris (Brunch-in, Hivernacle, Off Sónar, DGTL Barcelona)

Responsable del programa social i mediambiental 'Compromís' dels festivals Brunch-in de Centris Events on treballa 3 línies d'acció: sostenibilitat, igualtat i comunitat. És també directora documental, havent dirigit projectes com a consultora pel PNUD, European Commission i World Bank, recentment 'Brain Beats' sobre música i neurociència per a ARTE France i projectes per la startup de Realitat Virtual Física Omnipresenz. Actualment ha fundat Sound Earth Legacy, una organització que a través del so i la música vol donar suport a projectes científics i tecnològics per pal·liar el canvi climàtic del planeta.

Javier Ramello | Herobeat Studios

Programador diplomat en Informàtica per la Universitat d'Alacant. Des de 2012 viu a Barcelona on treballa en la creixent indústria dels videojocs. Durant aquest temps té l'oportunitat de llançar diversos projectes i treballar en empreses on adquireix l'experiència que l'animen a emprendre i formar Herobeat Studios, juntament amb el seu soci Pablo Hernández i altres 15 professionals. Actualment treballen en el desenvolupament d'Endling, un joc sobre l'extinció de les espècies, el canvi climàtic i l'impacte que tot això tindrà en la societat en un futur pròxim.

Alfons Martinell  | Red Española para el Desarrollo Sostenible - REDS

Professor jubilat de la Universitat de Girona. Director Honorífic de la Càtedra UNESCO: "Polítiques Culturals i Cooperació". Expert en el camp de la Formació de Gestors Culturals, Cooperació Cultural i desenvolupament, Polítiques Culturals Territorials i Cultura i Educació. Direcció científica del Grup de Treball sobre Cultura y Desarrollo Sostenible a la Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS- SDSN). Va ser Director General de Relacions Culturals i Científiques de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional. Ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació d'Espanya (2004 -2008). Fundador del Laboratori Iberoamericà de Recerca en Cultura i Desenvolupament ubicat a Colòmbia.(2009)

President i fundador de la Fundació Interarts 1995 – 2004

Ex Vicerector de Formació Continuada de la Universitat de Girona i director general de la Fundació Privada UdG: Innovació i Formació 1999 - 2002.

MODERADOR  

Bruno Sokolowicz Locutor a LOS40 Classic, periodista, emprenedor i activista

Periodista, presentador, activista i emprenedor. S’introdueix de jove als mitjans mentre estudia Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona. Durant la seva dècada llarga com a guionista i presentador del programa musical de televisió Sputnik, del Canal 33 (Televisió de Catalunya), s’enamora de la revolució que suposa internet. És màster (MBA) en Direcció d’Empreses de Ràdio (UAB, Cadena SER, Santillana Formación). Amb la seva motxilla ha fet la volta al món, ho ha explicat al seu blog (planBR1.com) i ho ha compartit a les seves xarxes. Ha treballat a TVE, Ràdio4-RNE, TVC, Los 40, Catalunya Ràdio i iCat, i és soci fundador d’scannerFM, la primera ràdio en línia amb premi Ondas.
Amb la col·laboració de  

 

 

 

 

Passatge de Banca, 1-3
08002 Barcelona
T +34 93 556 51 99
F +34 93 316 28 43
Crèdits: Programació web  |  Disseny
{text_loading}
Comprovant l'usuari...
Enviant les dades...
Has oblidat la teva clau?